Đorđe Ogrizović – najbolji mladi naučnik inovator na svetu!

Đorđe Ogrizović je osamnaestogodišnji učenik gimnazije u Beogradu. Pored toga što jedorde-ogrizovic_1000x0 na Svetskoj olimpijadi mladih naučnika u Rumuniji, gde je nedavno učestvovao sa svojim kolegama, osvojio  zlatnu medalju, njegov rad je prepoznat i od strane Svetske Organizacije za zaštitu intelektualne svojine. Naime, zahvaljujući istraživanju „Prečišćavanje vode zagađene fenolom procesom hidrodinamičke kavitacije“, Đorđe je proglašen najboljim mladim naučnikom inovatorom. On sa zadovoljstvom nosi zvanje koje je dobio, ali ističe da ga je upravo vredan rad i trud doveo do toga gde je sad. Takođe, kaže da mu je pomoć mentora i drugih stručnih lica bila veoma značajna.

Ovim projektom Đorđe se bavi od drugog razreda srednje škole sa svojim mentorima kojima je posebno zahvalan.

– Cilj ovog istraživanja je efikasnija i praktičnija metoda prečišćavanja od dosadašnjih – kazao je Đorđe.

Svetska olimpijada mladih naučnika je takmičenje na osnovu prezentacije i sažetka naučnog istraživanja koje izvode srednjoškolci. Radove ocenjuje međunarodni žiri, sastavljen od profesora, naučnika i istraživača iz 28 zemalja sveta. Učenici se takmiče u pet oblasti, a 2016. godine na takmičenju je predstavljeno 168 naučno-istraživačkih radova. Srpski tim je predstavljalo njih šestoro i svi su osvojili medalje, što je najveći uspeh Srbije na ovom takmičenju do sada.Pored Đorđa, učestvovali su Jovan Mitić i Tamara Janković. Oboje su osvojili zlatne medalje iz oblasti bionauke. Zatim, Nikolina Marković, koja je osvojila srebrnu medalju iz matematike i Matija Čupić i Uroš Filipović, koji su doneli zlatnu i srebrnu medalju iz informatike.

Ja sam se takmičio u oblasti koja se odnosi na zaštitu životne sredine. Pripreme su bile veoma ozbiljne i dugo su trajale. Najteže je bilo pred samo takmičenje kada smo skoro svakodnevno, duže od mesec dana, uvežbavali prezentacije i istraživanja koje smo izlagali na ovom svetskom takmičenju. Učešće na bilo kom međunarodnom takmičenju pruža svaki put sjajne utiske. Najvažnije je što svi mi na takvim internacionalnim skupovima upoznamo različite osobe koje su u svojim zemljama u toj oblasti najbolji. Lično mislim da su ti kontakti i bitniji od nagrada i priznanja koje osvojimo. Što se tiče našeg tima, bili smo složni, divno smo se družili iako se pre takmičenja nismo svi međusobno poznavali. I dalje smo bliski i često se viđamo, i svaki put se rado sećamo tih lepih dana iz Rumunije, ali i teških dana priprema koji su prethodili takmičenju – rekao je Đorđe o iskustvu sa Svetske olimpijade.

Preuzeto sa sajta portalmladi.com

 

 

0


Jovana Dmitrović

Članica Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Srbije.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dunja parizer

contact: dunja.parizer@unss.org.rs

Dunja voli parizer