Faks facts: Fakultet političkih nauka

Nikola Todorović i Jovan Krstić, bivši učenici Filološke gimnazije, a sada studenti Fakulteta političkih nauka u Beogradu, odgovarali su na naša pitanja o svom fakultetu u nadi da će pomoći srednjoškolcima prilikom odluke o upisu. Prenosimo vam njihove odgovore.

1.Od čega se sastoji prijemni za tvoj fakultet? Da li ti je bilo teško da spremiš prijemni i koliko dugo si ga spremao/la?

Nikola: Test na prijemnom ispitu čini 60 pitanja, od kojih svako nosi jedan poen, raspoređenih u 3 celine (30 iz istorije, 20 iz sociologije i 10 iz ustava i prava građana). Pitanja iz istorije i ustava nisu naročito teška, ali zato sociologija zna da bude poprilično problematična. Ako ne idete na pripreme na fakultetu (koje bukvalno postoje samo zbog te sociologije), pokušajte da nađete nečije beleške sa priprema, u kojima je označeno koja su poglavlja i rečenice izbačene za ovogodišnji test. Mesec dana je sasvim dovoljno da se prijemni odlično spremi.

Jovan: Prijemni za Fakultet političkih nauka se sastoji iz tri dela: provera znanja iz ustavnosti i prava građana, istorije i sociologije. Za prijemni ispit sam se spremao mesec dana i po mom mišljenju je težina istog bila na sasvim razumljivom nivou.

2.Kako je organizovana nastava na tvom fakultetu?

Nikola: Svaki predmet podrazumeva predavanja i vežbe. Predavanja uglavnom nisu obavezna, i traju maksimalno 3 sata nedeljno po predmetu. Vežbe su uglavnom obavezne, i održavaju se na svake dve nedelje, u trajanju od sat i po. Vežbe ne bi trebalo da propuštate, ali predavanja vrlo često možete (verujte, nekada je bolje da popijete kafu ili ostanete kod kuće nego da slušate neki dosadni monolog 3 sata).

Jovan: Većina predavanja na prvoj godini se održava u jutarnjim časovima, dok je podne rezervisano za vežbe, uz par izuzetaka.

3.Koliko predmeta ima tvoj fakultet?

Nikola: Politikološki smer ima oko 40 predmeta, dakle u proseku 5 predmeta po semestru, plus strani jezik u prve dve godine. Većina predmeta su obavezni.

Jovan: Svaka godina ima po pet predmeta , uključujući i izborne jezike.

4. Da li živiš u studenskom domu? Ako da, kakvi su uslovi i koje su prednosti i mane života u studenskom domu?

Nikola: Ne živim u domu, ali prijatelji koji žive uglavnom imaju pozitivne utiske.

Jovan: Ne.

5. Da li tvoj fakultet pruža odgovarajuću praksu kao pripremu za različite buduće profesije?

Nikola: To do sada nije bio slučaj, ali su se stvari u prethodnih nekoliko godina promenile nabolje. Na fakultetu je prošle godine osnovan “Centar za razvoj karijere”, koji intenzivira saradnju sa mnogim kompanijama i državnim institucijama, tako da se otvaraju prilike za stažiranja i poslove. Takođe, u poslednjih par godina se mnogo uradilo na mobilnosti, tako da veliki broj studenata ima priliku da provede bar jedan semestar u inostranstvu (Nemačka, Poljska, Češka, Francuska…), što pruža velike mogućnosti.

Jovan: Da.

6. Šta smatraš negativnim, a šta pozitivnim stranama tvog fakulteta?

Nikola: Najveća mana fakulteta je to što, uprkos svim ovim promenama, i dalje veliki broj studenata ne može da nađe odgovarajući posao. Bez ozbiljnog zalaganja već za vreme studija (ili stranke) nećete naći posao odmah nakon završetka fakulteta. Takođe, mnogi predmeti su suvišni – gradivo se ponavlja, ili je zastarelo, ili je jednostavno besmisleno. Nekada ćete uhvatiti sebe kako učite napamet potpuno besmislene rečenice, i bićete frustirani što ste uopšte upisali fakultet. Na sreću, ovakvih predmeta je svega nekolicina, a i stvari se sve više poboljšavaju. Asistenti i mlađi profesori se uglavnom trude da budu u korak sa vremenom i da vam maksimalno olakšaju studije. Takođe, na fakultetu postoji mnoštvo studentskih organizacija, koje organizuju zanimljive tribine, posete institucijama, kao i žurke. Upoznaćete gomilu novih, sjajnih ljudi, a još jedna pozitivna strana fakulteta je svakako i fenomenalna čitaonica.

Jovan: Pozitivne strane mog fakulteta su ljubazni profesori uvek spremni da pomognu bilo kom studentu, veliki broj zanimljivih tribina kao i jako puno prilika za praksu. Jedna negativna strana bi bila neadekvatno raspoređene količine gradiva.

7. Koliko vremena ostavlja tvoj fakultet za druženje, hobije, izlaske…?

Nikola: Za razliku od drugih fakulteta, FPN stvarno ostavlja mnogo slobodnog vremena. Nekada će vam se desiti da idete na fakultet npr. sredom i četvrtkom, a uživate u produženom vikendu od petka do utorka. Naravno, ovo obavezno treba da iskoristite za vannastavne aktivnosti, koje će vam značiti isto toliko kao i fakultet dok budete tražili posao.

Jovan: Zahteva poprilično puno čitanja razne literature i prisustvo na većini predavanja koja su, iako uglavnom neobavezna, ključna u savladavanju gradiva. Iako nemam toliko slobodnog vremena koliko bih želeo (delom i zbog posla sa strane), zainteresovanost za 2 materiju i dobro društvo me motivišu da dajem sve od sebe.

8. Koliko se tvoj život na fakultetu promenio u odnosu na život u srednjoj školi?

Nikola: Mnogo, i to u pozitivnom smislu. Ne morate više da ustajete rano, učite uglavnom ono što vas zanima, i sami odlučujete kako ćete da provodite vreme. Naravno, fakultet podrazumeva mnogo više učenja nego u srednjoj školi, ali isto tako i mnogo više slobode, izlazaka i provoda. U prvoj godini, pre svega, naučite da izbalansirate ove dve stvari.

Jovan: Imam malo više slobodnog vremena, ali ga uglavnom trošim na učenje i čitanje i na povremene izlaske. Svakako je utisak daleko bolji u odnosu na srednjoškolske dane.

9. Šta je po tvom mišljenju “recept za uspeh” na tvom fakultetu?

Nikola: Ne postoji univerzalni recept, ali neke smernice važe u svakom slučaju. Odradite predistispitne obaveze na vreme – položen kolokvijum vam može mnogo olakšati stvari. Slušajte savete starijih kolega i asistenata. Izbegavajte ljude koji vam ne prijaju. Planirajte ispite u skladu sa mogućnostima (dati 4 ispita u jednom roku je teoretski moguće, ali vrlo teško), i naravno – ne dozvolite da vam fakultet bude najvažnija stvar u životu.

Jovan: Čitati, čitati i čitati 🙂

10. Koji je tvoj savet budućim kolegama?

Nikola: Pre svega dobro razmislite da li stvarno želite da upišete ovaj fakultet. Možda su FON ili Pravni mnogo više u skladu sa vašim interesovanjima i planovima. Ako ste definitivno odlučili, bez panike – samo pratite „recept za uspeh“, i nikada ne gubite entuzijazam i strpljenje. Srećno!

Jovan: Steknite radne navike na vreme, upoznajte se sa što više kolega, uživajte i budite otvoreni prema svim profesorima, oni su tu radi vas.

0


Milica Starinac

Web Editress


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dunja parizer

contact: dunja.parizer@unss.org.rs

Dunja voli parizer