Faks facts: Fakultet za fizičku hemiju

Fakultet za fizičku hemijuNa pitanja za Fakultet za fizičku hemiju odgovarale su nam Marija Grujičić, student prve godine koja je završila Zemunsku gimnaziju i Andrijana Milovanović, student treće godine koja je završila Petu Beogradsku gimnaziju.

 

 

 

1.Od čega se sastoji prijemni za tvoj fakultet? Da li ti je bilo teško da spremiš prijemni I koliko dugo si ga spremala?

Marija: Prijemni se polaže iz predmeta hemija, fizika, fizička hemija ili matematika. Sastoji se od 20 zadataka i velika prednost je sto mozeš da biraš izmedju cetiri predmeta. Spremala sam prijemni iz hemije od novembra, mada mogu slobodno da kažem da je oko dva meseca dovoljno da se sve lepo savlada.

Andrijana: Prijemni na mom fakultetu bio je u obliku maturskog rada, iz hemije ili fizike. Nije bilo teško,samo sam se potrudila da napišem lepo i malo opširnije nego sto bih inače maturski.

2.Kako je organizovana nastava na tvom fakultetu?

Marija: Osnovne studije traju četiri godine. Prva godina je vrlo opšta i koncipirana je tako da pruzi studentu neophodna znanja iz prirodnih nauka. U narednim godinama studenti imaju mogucnost da izaberu užu oblast kojom žele da se bave. Skoro svaki predmet, pored predavanja, sastoji se od obaveznih vežbi koji se izvode u laboratorijama.

Andrijana: Iskreno imamo vežbe i predavanja sve je to lepo zamisljeno, ali zbog mnogo priprema i obaveza koje imamo da bi završili sve vežbe i dobili uslov za ispit imamo problem da ne stizemo da na vreme sve ispolažemo.

3.Koliko predmeta ima tvoj fakultet?

Marija: Fakultet ima ukupno 37 predmeta. Velika prednost je što ima mnogo izbornih predmeta, sto vam pruža mogućnost da sami kreirate svoje studije.

Andrijana: Fakultet ima 37 predmeta, oko 5 po semestru

4. Da li živiš u studenskom domu? Ako da, kakvi su uslovi I koje su prednosti I mane života u studenskom domu?

Marija: Ne živim, mada koliko sam čula, sve zavisi od cimera/cimerke i društva u domu. Uslovi su skoro svuda isti.

Andraijana: Nisam nikad živela,tako da znam samo ono što sam čula,tako da ne mogu da odgovorim na ovo pitanje.

5. Da li tvoj fakultet pruža odgovarajuću praksu kao pripremu za različite buduće profesije?

Marija: Fakultet sarađuje sa mnogim iztrazivačkim centrima i institutima, koji pružaju mogućnost prakse u starijim godinama studija. Zelela bih da napomenem da fakultet ucestvuje u mnogim događajima u cilju promovisanja nauke kao sto su Festival nauke, Nauka oko nas, Noć istraživača, Naučna kombinacija i mnoge druge, sto pruža mogućnost studentima na bilo kojoj godini studija da volontiraju, usavršavaju svoja znanja iz prirodnih nauka, kao i da razmenjuju iskustva sa kolegama starijih godina.

Andrijana: Mislim da pruža, videćemo.

6. Šta smatraš negativnim, a šta pozitivnim stranama tvog fakulteta?

Marija: Jedna od pozitivnih strana jeste sto ima malo studenata po godini (najvise 100) i asistenti i profesori stignu maksimalno da se posvete svakom od nas. Vrlo brzo se svi upoznamo i atmosfera je vrlo prijateljska. Pozitivna strana jeste sto vam nije potrebno nikakvo predznanje da bi ispratili predmete, sve sta vam je potrebno naucicete na fakultetu. Nemojte da vas plaši ukoliko nikada niste držali normalni sud ili epruvetu, sve ćete savladati! Pozitivna strana jeste to što niste ograničeni na jednu nauku, problemi se resavaju primenom fizike, hemije ili biologije, uz pomoć neophodnog alata – matematike. Interdisciplinarnost fizičke hemije jeste ono sto je čini posebnom.

Andrijana: Pozitivno je to što imamo iz skoro svakog predmeta vežbe iz laboratorije, a negativno kako su organizovane iste.

7. Koliko vremena ostavlja tvoj fakultet za druženje, hobije, izlaske,…?

Marija: Sa dobrom organizacijom sve može da se postigne!

Andrijana: Jako malo, ako želiš da sve na vreme završiš.

8. Koliko se tvoj život na fakultetu promenio u odnosu na život u srednjoj školi?

Marija: U potpunosti. Nema više dosadnih predmeta, fokusiran si na ono sta voliš i sta te interesuje. Na fakultetu sam upoznala veoma ambiciozne i dobre ljude, u kojima nalazim svakodnevnu motivaciju. Delimo iste ciljeve i to su zaista neka posebna prijateljstva.

Andrijana: Promenio se jeste, ali to nije samo uticaj fakulteta.

9. Šta je po tvom mišljenju “recept za uspeh” na tvom fakultetu?

Marija: Treba biti veoma uporan, istrajan i redovan. Rekla bih i da je jedan od recepata radoznalost, jer kada se bavite naukom najbitnije su dva pitanja – kako i zašto.

Andrijana: Redovni dolasci, upornost i što manje nerviranja.

10. Koji je tvoj savet budućim kolegama?

Marija: Nemojte da delite fakultete na one sa kojima ima i nema posla. Vrlo je važno da upisete ono sta volite i cime zelite da se bavite. Maksimalno se posvetite sebi i svom cilju, a uspesi ce dolaziti sami od sebe!

Andrijana: Srećno!

0


JelenaStamenovic


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dunja parizer

contact: dunja.parizer@unss.org.rs

Dunja voli parizer