Faks facts: Filozofski fakultet u Novom Sadu

Bojana Grujin, biša učenica Srednje stručne škole “Miloš Crnjanski” u Kikindi, a sada studentkinja druge godine Filozofskom fakulteta u Novom Sadu, smer pedagogija, odgovarala nam je na pitanja o svom fakultetu.

1.Od čega se sastoji prijemni za tvoj fakultet? Da li ti je bilo teško da spremiš prijemni i koliko dugo si ga spremao/la?

– Prijemni na mom fakultetu sastoji se iz dva dela. Prvi deo je test iz opšte psihologije a drugi deo je test opšte informisanosti. Nije mi bilo teško da spremim prijemni, spremala sam 5 meseci, ali postepeno, najintenzivnije sam radila mesec pred prijemni.

2.Kako je organizovana nastava na tvom fakultetu?

–  Organizacija nastave na mom fakultetu je jako dobra za mene. Nemamo neko određeno vreme kada smo na fakultetu svakog dana. Jedan dan smo prepodne, drugi dan popodne, treći dan mešano itd…

3.Koliko predmeta ima tvoj fakultet?

– Filozofski fakultet ima dosta odseka. Ja studiram na odseku za pedagogiju. Na prvoj godini sam imala 14 predmeta (7 u prvom, 7 u drugom semestru), sada u drugoj godini imam 12 (6 i 6),za dalje godine ćemo videti jer sam ja prva generacija po novom programu (iz 2015. godine).

4. Da li živiš u studenskom domu? Ako da, kakvi su uslovi i koje su prednosti i mane života u studenskom domu?

– Živim u stanu koji sam iznajmila. Nisam nikad živela u domu pa ne znam kakvi su uslovi.

5. Da li tvoj fakultet pruža odgovarajuću praksu kao pripremu za različite buduće profesije?

– Na mom smeru, po novom programu, svake godine se organizuje praktikum za studente a postoji i dosta mogućnosti za volontiranje.

6. Šta smatraš negativnim, a šta pozitivnim stranama tvog fakulteta?

– Ja studiram to što volim pa ima puno prednosti kao npr: dobra saradnja profesora i učenika, dobra organizacija nastave,dobra organizacija sajta fakulteta… A negativna strana po meni je što pišemo mnogo seminarskih radova.

7. Koliko vremena ostavlja tvoj fakultet za druženje, hobije, izlaske…?

– To ne zavisi od fakulteta, već od dobre organizacije. Samo lepo isplanirajte svoje vreme i biće prostora za slobodne aktivnosti.

8. Koliko se tvoj život na fakultetu promenio u odnosu na život u srednjoj školi?

– U velikoj meri se promenio. Organizacija rada je drugačija nego u srednjoj školi. Angažovani smo tokom čitavog semestra, a imamo više samostalnog rada.

9. Šta je po tvom mišljenju “recept za uspeh” na tvom fakultetu?

– Mislim da do uspeha vodi želja, vera u sebe i ogroman rad.

10. Koji je tvoj savet budućim kolegama?

– Budućim kolegama želim da upišu ono što zaista vole, jer će tako studiranje biti lepše i zabavnije i naravno da se dobro organizuju, kako bi imali više vremena za ono što vole da rade.

0


Milica Starinac

Web Editress


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dunja parizer

contact: dunja.parizer@unss.org.rs

Dunja voli parizer