Faks Facts: Građevinski fakultet u Beogradu – Geodezija

Nemanja Paunić je student na master studijama Građevinskog fakulteta u Beogradu, smer Geoinformatika, nakon završenih osnovnih studija na smeru Geodezija i geoinformatika.

1. Od čega se sastoji prijemni za tvoj fakultet? Da li je tebi bilo teško da spremiš prijemni?
Nemanja: Za prijemni se polaže samo matematika. Naravno, prva 3 osvojena mesta na republičkom takmičenju donose automatski upis na budžet. Što se tiče priprema, koristio sam školske pripreme u Geodetskoj tehničkoj školi koje su mi bile od velikog značaja. Kasnije, samostalni rad je bio više nego dovoljan za uspešno odrađen prijemni. Da li je bilo straha? Bilo je i te kakve panike na sve strane. U tom trenku vam gomila stvari zavisi od jednog testa. Znate li šta se onda desi? U trenutku kad dobijete papir sa zadacima, sve to nestane, dobijete rasterećenje i koristite šansu za koju ste se spremali. Onda, malo nerviranja i neizvesnosti ako neki zadatak niste znali, uradili dobro a pogrešno zaokružili… A zatim, u toku dana, rezultati. Onda sreća, radost, veselje, euforija, a u stvari tek početak i stavka studiranja koje se gotovo ne sećate već posle prvog meseca predavanja.
Trik iz prakse (instant recept, za one koji su ostali bez vremena): Provežbajte prijemne iz zadnjih 5 do 10 godina i imate ozbiljnu šansu da prijemni uradite jako dobro.
Takođe, trend potrebnih bodova za budžet na Građevinskom fakultetu opada. (Priče prijemni su sve teži i teži, a u suštini postoje sitne razlike u težini, ali dolaze generacije sa slabijim znanjem matematike.) Ako se ne varam, za budžet vam je potrebno oko 70 bodova, a za samofinasiranje 60. Ove godine moguće da nisu popunjena sva mesta. Dakle, gledano po potrebnim bodovima, prijemni smatram za jedan od lakših.

3440101771_46789a3ff9_z2. Kako je organizovana nastava?
Nemanja: Osnovne studije traju 3 godine (6 semestara) i master još 2 godine (4 semestra). Master studije imaju 3 usmerenja: Geodeziju, Geoinformatiku i Upravljanje nepokretnostima. Ispiti se polažu u 5/6 ispitnih rokova (bude nekad i više). Neke ispite je moguće završiti preko kolokvijuma (kontrolnih) i uz redovno prisustvo na vežbama i predavanjima. Predavanja i vežbe su načelno obavezni, ali u praksi ima svega.

3. Koliko ima predmeta?
Nemanja: U proseku, šest predmeta po semestru.

4. Na svakom fakultetu postoji jedan ispit za koga se kaže “kada njega položiš, završio si ceo fakultet”. Koji je to ispit na tvom fakultetu?
Nemanja: Među studentima važi da je druga godina osnovnih najteža. Verovato zbog geoinformatike 1 i 2 i fotogrametrije 1 i 2. Ako mene pitate, prva godina je teža, naročito njen prvi semestar.
Dolazite u novu sredinu gde ne znate šta vas je snašlo, šta je ispit, šta je kolokvijum, šta je predavanje, šta je vežba. Stičete utisak da ste posle 2 meseca predavanja prešli više nego za celu srednju školu (gimazijalci kažu da nemaju ovaj problem, bar ne toliko izražen). A na sve to imate gomilu kolokvijuma, u nekom momentu i po dva-tri nedeljno. Prva godina je godina gde se izvrši „seča“, tu se nalaze 2 matematike i 2 fizike kao ključni predmeti. Upištete fakultet koji u nazivu ima geodezija, a geodezije se ne dotakete ceo prvi semestar. Kasnije vidite da je to imalo smisla.

Geodesy Concept

5. Da li živiš u studenskom domu? Ako da, kakvi su uslovi i tvoji utisci?
Nemanja: Kao brucoš bio sam u Patrisu, onda par meseci u Studenjaku i od druge do sad Karaburma mi je prirasla za srce.
Svaki dom nosi svoju priču i svakako je mesto sa gomilom prednosti koje se ne vide na prvi pogled. U krajnjem slučaju, troškovi stanovanja sa sve ishranom su oko 7000 dinara mesečno. Hrana je super, kome se ne sviđa može da kuva, može da i kupuje, isto kao i da je u stanu. Jedino na šta morate da se naviknete je da niste kod kuće i da treba da se prilagođavate činjenici da živite u kolektivnom smeštaju, a ne hotelu sa 4 zvezdice.
Uglavnom, svaka zamerka za izbegavanje studentskog doma potpada u neopravdane izgovore. Razlike između domova postoje, ali ne postoji dom u kome će fakultet ispaštati zbog uslova u domu. Uslovi su tu, a sve je do vas i vaše organizacije.

6. Da li tvoj fakultet pruža odgovarajuću praksu kao pripremu za različite buduće profesije?
Nemanja: Ono što vas uče od početka na tehničkim fakultetima ili bar kod nas:
“Fakultet je akademska institucija koja je tu da vam približi i razjasni znanja sa akademske (naučne) tačke gledišta. Bitni su mehanizmi, prinncipi i inženjerska logika. Sa tim se inženjer lako uklapa u svaku sredinu. Ako ste hteli praksu, trebalo je da idete na strukovne studije (visoka škola).”
Međutim, fakultet na drugoj i trećoj godini organizuje obaveznu stručnu praksu koja je 10 dana na Zlatiboru. To je fenomenalno druženje u kom možete da steknete utisak o stvarnim uslovima na terenu ako govorimo o poslovima inženjerske geodezije.
Da li pokriva sve ono što je geodezija u praksi? Ne.
Da li je dovoljno? Ne.
Da li treba oko toga da brinete? Ne.

image2_650

7. Navedi neke negativne strane tvog fakulteta.
Nemanja: Mislim da Bolonja nije najbolje implementirana, postoje neki predmeti koji su suvišni, predmeti kojima je mesto na višim godinama, predmeti kojima treba posvetiti više pažnje od 1 semestra. Ali suštinski, glavni problem fakulteta je više problem struke nego fakulteta. Verovatno kao i svuda sem u IT zanimanjima, dolazi do hiperprodukcije diploma za relativno usku struku i praktična izjednačenost diploma sa visokom školom.

8. A pozitivne?
Nemanja: Odličan nastavni kadar, pre svega. U pogledu struke, geodezija je nešto što mora da se voli. Možda nije vidljiva na prvi pogled kao građevina, ali je sastavni i vrlo bitan faktor koji prati ostale struke, a građevinu na prvom mestu. Geodezija je za one koji ne beže od matematike, žele da uče inženjerski pristup rešavanju problema, da rade u dinamičnom okruženju kao sastavni deo drugih struka.
Geodete su inače poznate po kafanama i dobrim provodima. Mala struka u kojoj poznajte sve u svojoj generaciji i par generacija pre i posle vas pride. Dakle, na lak način dolazite do ključnih ljudi iz vaše struke sutra u praksi. Najverovatnije ste do juče izlazili sa nekim od njih.

9. Koliko tvoj fakultet ostavlja vremena za hobije, izlaske i slično?
Nemanja: Sa dobrom organizacijom je sve moguće. Ako izuzmemo prvi semestar ili celu prvu godinu, dalje postaje sve lakše.

10. Uporedi život na fakultetu sa životom u srednjoj školi.
Nemanja: ‘Ajde da pokušam. Niste više najpametniji, ako je to na šta ste navikli. Manje vremena da menjate svet na način na koji ste navikli ako ste bili društveno aktivni. Ne postoji više odeljenje, već ste individualac. Niko vas ne tera da radite. Ako ne učite, to je vaš problem. Za par meseci imate utisak da ste prevazišli celu srednju školu. Što se tiče geodezije, one što su završavali Geodetsku prvo nauče da treba sve da zaborave.
Kad uradite nešto što smatrate da je zrelo, to se od vas očekuje, nije bombastično kao “SREDNJOŠKOLAC URADIO OVO”.
Sa druge strane, dosta je dinamičnije, vi ste student!

11. Šta bi poručio/la budućim kolegama?
Nemanja: U narednih par godina idite na ETF, Matematički, FON, lakše ćete do posla i finih plata u Srbiji.
Upišite tek kad ste se informisali šta je zapravo geodezija.
Oni koji upišu geodeziju, nek’ vredno rade i što pre da se usresrede na programiranje i nove tehnologije. Fakultetsko znanje je samo osnova. Budite spremni na doživotno učenje, tehnologija brzo napreduje.
Na paničite oko prijemnog bez potrebe.

 

1+


Isidora Kraguljac

Učenica Gimnazije Vrnjačka Banja i član marketing tima Unije srednjoškolaca Srbije. Ljubitelj epske fantastike i muzičar u povoju. Poslednja osoba kojoj je latinski maternji jezik.


One thought on “Faks Facts: Građevinski fakultet u Beogradu – Geodezija

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dunja parizer

contact: dunja.parizer@unss.org.rs

Dunja voli parizer