Mladi hemičari osvojili četiri medalje na Olimpijadi u Gruziji

 

Takmičari sa svojim mentorima.

Četvorica učenika gimnazija iz Srbije sa mentorima Duško Sladićem – profesorom na Hemijskom fakultetu u Beogradu, i Nikom Radulovićem – profesorom hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, osvojili su bronzane i srebrne medalje na Međunarodnoj hemijskoj olimpijadi (Icho2016‬), najprestižnijem svetskom takmičenju iz ove oblasti, koja je ove godine održana Tbilisiju u Gruziji.

Foto: Telegraf

– Na Olimpijadi je učestvovalo 67 zemalja sa oko 260 učesnika, takmičenje je trajalo 10 sati i sastojalo se iz dva dela: jednog praktičnog i jednog teorijskog. Svaki deo takmičenja trajao je po pet sati – rekao mentor Duško Sladić i naglasio da su se oni za ovo takmičenje pripremali više godina.

– Izuzetno sam zadovoljan, njihov trud se isplatio. Pripreme su trajale u skladu sa propozicijama Međunarodne olimpijade, koje nalažu da intezivne pripreme ne smeju trajati duže od dve nedelje.

 

Foto: Telegraf

O tome kako su izgledali zadaci na takmičenju, profesor Sladić ističe:

– Takmičenje se sastoji iz teorijskog dela, koji nosi 60 posto poena, i praktičnog, 40 posto. Zadaci su bili iz analitičke hemije. Recimo, zadatak je bio odrediti deset supstanci u smesama, odrediti koncentraciju hlorida u mineralnoj vodi, kao i analiza i identifikovanje deset mirišljavih organskih supstanci.

Profesor Duško Sladić je naglasio da ovo nije bilo grupno takmičenje, već individualno i pojedinačno. Učestvovale su, prema njegovim rečima, sve razvijene zemlje iz sveta, a iz Evrope i Azije gotovo sve.

Foto: Telegraf

Drugi mentor je bio Niko Radulović, profesor hemije na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, koji takođe nije krio svoje oduševljenje osvojenim medaljama.

Foto: Telegraf

– Otići u jednu stranu zemlju i voditi ovako divnu ekipu koja donese toliko medalja, to je svakako fantastično iskustvo. Uloženi trud u svakom momentu se isplatio i ponosan sam na naše takmičare koji su osvojili odlična mesta u jakoj svetskoj konkurenciji. Zahvaljujući Srpskom hemijskom društvu, Ministarstvu prosvete i glavnom sponzoru “NIS”-u, koji su nas podržali, otišli smo na najprestižnije takmičenje iz hemije na svetu i osvojili medalje – rekao je profesor za Telegraf i dodao:

Foto: Telegraf

– Pripreme su trajale dve nedelje, te su se đaci sedam dana pripremali na Hemijskom fakultetu u Beogradu kod profesora Sladića, a sedam dana na Prirodno-matematičkom fakultetu u Nišu, na departmanu za hemiju, kod mene – istakao je profesor Niko Radulović.

 

(Izvor: www.telegraf.rs)

0


Isidora Kraguljac

Učenica Gimnazije Vrnjačka Banja i član marketing tima Unije srednjoškolaca Srbije. Ljubitelj epske fantastike i muzičar u povoju. Poslednja osoba kojoj je latinski maternji jezik.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dunja parizer

contact: dunja.parizer@unss.org.rs

Dunja voli parizer