Srednjoškolci, da li ste spremni? Srećan početak školske godine!

Dragi budući srednjoškolci, ispred vas je veliki životni izazov pun uspona i padova. Najvažnije je samo da pronađete svoj brod, kojim ćete ploviti srednjoškolskim morem.

Sutra zakoračite samouvereno i sa osmehom na licu u svoje nove škole. Nema razloga za strah, srednja škola nije mnogo drugačija od osnovne škole. Način rada je isti, samo što ćete biti okruženi novim ljudima i umesto reči nastavnik/ca, koristićete reč profesor/ka.

Ne morate biti štreberi koji petkom uveče ostaju u svojoj sobi, kako bi čitali gigantske knjige, da bi neko rekao kako vi ozbiljno shvatate školu. Bitno je da tokom srednje škole steknete dobru biografiju, koja će vam pomoći pri odabiru ili upisu fakulteta, ali čak i ako odlučite da ne idete na fakultet, škola može mnogo da vam pomogne u socijalnom i intelektualnom životu. Važno je da se, pored učenja u školi, zabavite i budete uključeni u mnoge vannastavne aktivnosti.

Koliko je važno formalno obrazovanje, toliko je važno i neformalno obrazovanje. Balans je ključ. Možete biti neko ko ima sve petice, a pritom da nikad niste bili uključeni u neki vid neformalnog obrazovanja. Na taj način ćete izgubiti šansu da spoznate sebe, upoznate ljude van svoje škole i nećete steći nova iskustva i veštine. Imajte na umu da je formalno obrazovanje važno za nastavak vašeg školovanja, ali pustite nekad grane i ka neformalnom obrazovanju. Nećete zažaliti.

Budite u toku sa događajima u vašoj školi. Priključite se sportskim turnirima, humanitarnim akcijama, uređenju školskog dvorišta, kad god imate vremena. Budite upućeni u planove učeničkog parlamenta i budite njegov deo. Uključivanjem u razne aktivnosti, osetićete veću povezanost sa ostalim učenicima i profesorima škole, što će dovesti do pozitivne atmosfere u vašoj školi.

Budite uvereni u sebe i otvoreni pred drugim ljudima, jer ćete na taj način sklapati najbolja prijateljstva. Pogotovo se ne bojite razgovora sa novim ljudima iz razreda, jer to su ljudi sa kojima ćete najviše vremena provoditi u naredne četire godine i veoma je bitno da još na početku ostvarite lep odnos. Ne odbacujte ljude koji su drugačiji od vas, probajte da razumete njihovu različitost, kako biste se lakše privikli na umetnost raznolikosti kasnije u životu.

Škola je samo takmičenje sa samim sobom. Bitno je da pokušavate da iz dana u dan budete što bolji, a da ne brinete o tome kako vaš drug/drugarica iz klupe ima bolje ocene od vas, lepšu odeću ili bolji ljubavni život. Fokusirajte se na to šta možete da uradite, kako biste sebe učinili boljim i uspešnijim. Nikad ne odustajte!

Unija srednjoškolaca Srbije vam želi srećan početak nove školske godine!

0


Doloris Ašković

Učenica Gimnazije u Vrnjačkoj Banji, član Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Srbije, zaljubljenik u nauku, borac za pravdu. Stavovi autora ne predstavljaju zvaničan stav organizacije.


Dunja parizer

contact: dunja.parizer@unss.org.rs

Dunja voli parizer