Školski odbor i učešće srednjoškolaca – zvanični stav

Dokument u PDF-u možete preuzeti OVDE.

Ovaj dokument predstavlja stav Unije srednjoškolaca Srbije po pitanju učešća učenika u radu Školskog odbora i donošenju odluka koje se njih tiču unutar istog. Stav je formiran na osnovu mišljenja koja su srednjoškolci izneli prilikom održavanja 7 okruglih stolova održanih u: Novom Sadu, Kraljevu, Novom Pazaru, Nišu, Smederevu, Subotici i
Beogradu. Tim Unije srednjoškolaca Srbije je tokom održavanja okruglih stolova razgovarao sa srednjoškolcima iz navedenih, ali i ostalih mesta na temu učešća učenika u procesu donošenja odluka koje se njih tiču.
Školski odbor je organ upravljanja unutar škole i predstavlja najvažniji organ u procesu donošenja odluka u školi. Čini ga devet članova – tri predstavnika kolektiva (zaposlenih), tri predstavnika Saveta roditelja i tri predstavnika lokalne samouprave.
Njegov prošireni sastav broji i dva predstavnika Učeničkog parlamenta i jednog predstavnika sindikata, koji nemaju pravo odlučivanja. Po pomenutom zakonu, predstavnici Učeničkog parlamenta imaju pravo prisustva i izlaganja mišljenja na sednicama Školskog odbora, ali ne i pravo glasa.
Unija srednjoškolaca Srbije se dugi niz godina bavi problemom učešća srednjoškolaca u Školskom odboru. Projektom „Prava na sunce“ Unija srednjoškolaca Srbije se 2006. godine kampanjom i zagovaranjem izborila za pravo prisustva, izlaganja i glasanja učenika na sednicama Školskog odbora. Iako su dva učenika imala samo jedan glas, mi ga smatramo značajnim, jer smo njime bili prepoznati kao punopravni donosioci odluka koje se upravo nas tiču. Godine 2014. izglasane su izmene u zakonu i od tada učenici više nemaju pravo glasa u Školskom odboru. Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja najavilo je nove izmene u zakonu, po kojima se u delu koji se odnosi na Školski
odbor učenici uopšte ne uključuju, odnosno nakon usvajanja tih izmena, učenici ne bi imali čak ni pravo prisustvovanja niti izlaganja mišljenja.
Mi, Unija srednjoškolaca Srbije, kao priznata srednjoškolska organizacija koja predstavlja stavove učenika širom Republike, smatramo najavljene izmene veoma nepravednim. Verujemo da je škola tu za nas, za naše obrazovanje i napredovanje, da treba da odgovara našim potrebama i da te potrebe niko ne prepoznaje bolje od nas samih.
Mi ne želimo da drugi odlučuju za nas, mi želimo da budemo ti sa kojima će se o odlukama i promenama raspravljati i dogovarati, a onda i nove odluke donositi.

Naša ideja jeste da predstavnici učenika u Školskom odboru budu punoletni učenici sa pravom glasa. Mnogi će reći da učenici nisu kvalifikovani za takvu ulogu u školi, međutim mi ističemo činjenicu da država i njeni zakoni sve punoletne građane prepoznaju kao bitne aktere pri donošenju odluka na izborima i referendumima.
Mogućnost glasanja u Školskom odboru treba da imaju osobe koje ispunjavaju sve uslove koje je Republika Srbija propisala za glasanje na republičkom nivou. Stoga učenici mogu snositi odgovornost glasanja na pitanja izbora direktora škole, godišnjeg plana rada, razvojnog plana, kao i svih drugih pitanja definisanih članom 57 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja.
Unija srednjoškolaca Srbije snažno veruje da učenici treba da budu prepoznati kao značajni donosioci odluka, da njihova mišljenja treba da se saslušaju i ozbiljno razmotre i da treba da imaju pravo da svojim glasom daju doprinos donošenju odluka.
Mi smo se uverili da su srednjoškolci u Srbiji odgovorni, svesni i sposobni da učestvuju u uređivanju svog školskog života i želimo da i drugi prepoznaju te osobine.

0

Dunja parizer

contact: dunja.parizer@unss.org.rs

Dunja voli parizer