Slušaj me pre nego što bude kasno! – poruka mladih kroz predstavu „Raskršće“

U Beogradu, dana 15.06. beogradski srednjoškolci, pred punom salom Amerikana u Domu omladine Beograda, oduševili su priustne svojim performansom i pokazali koliko je moćan njihov glas. Interaktivna predstava “Raskršće” je tom prilikom dovela do sudara sveta odraslih i mladih i do pomeranja granica u njihovom odnosu.

Ne ignoriši moje probleme. Ne umanjuj ih. Prepoznaj da mi treba pomoć. Saslušaj me. Budi tu. – samo su neke od poruka koje su mladi, koristeći zvuk, ples, dijalog i pesmu preneli publici kroz predstavu koje podstiče kritičko promišljanje i suočava i mlade i odrasle sa osećajem sateranosti u ćošak, usamljenosti, nerazumevanja. Da smo svi bili u cipelama srednjoškolaca i da umemo nekad da zaboravimo tu buru emocija, promena, prvih iskustava, podsetila nas je postavka od 11 mladih kroz moćni performans i monolog Milice Petrović u završnoj sceni od koga vam jeza prođe niz leđa.

Kako da budu podrška koju bi i sami želeli za sebe, preko 500 srednjoškolaca i 150 posetilaca javnog izvođenja predstave diskutovalo je sa rediteljkom, Vesnom Popović, nakon svakog izvođenja “Raskršća”, a da li njihovi predlozi mogu zaista da pomognu, testirali su na licu mesta svaki put. “Bori se za svoje snove, možeš zaista šta god zamisliš, suprotstavi se, nađi sebi podršku, ne drži probleme u sebi, pričaj, pričaj, pričaj, daj priliku drugima da te razumeju, ne isključuj roditelje i prijatelje iz svog života” neki su od ključnih poruka koju su članovi publike poslali mladima, ali i sebi.

“Koristimo pozorište kao prostor za dijalog, razvoj, zajedničke promene. Kada nakon igranja vidite publiku koja je emotivno potrešena, ali spremna da preispita svoje stavove i ponašanja, kada vidite roditelja koji se zapita da li zaista čuje svoje dete i srednjoškolca koji se zapita da li zaista govori ono što ga muči – tada pravimo promene, idemo ka boljem odnosu mladih i sveta oko njih i preveniramo razvoj problema”, navodi Lidija Bukvić iz Cepore.

 

Predstava je nastala u okviru projekta „Dramimo zajedno“ koji je jedan od deset pobednika konkursa Centrifuga za 2017. godinu u okviru programa Superste.net. Projekat sprovodi beogradski CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine (www.cepora.org), koji svojim aktivnostima već šest godina doprinosi pozitivnom razvoju dece i omladine i nosilac je brojnih projekata iz ove oblasti.

1+


Unija srednjoškolaca Srbije

Omladinska organizacija koja se bavi informisanjem, obrazovanjem i umrežavanjem srednjoškolaca na nacionalnom i evropskom nivou.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dunja parizer

contact: dunja.parizer@unss.org.rs

Dunja voli parizer