Svet je ovaj tiran tiraninu, a kamoli duši blagorodnoj

Čovek je najinteligentnije biće na našoj planeti i kao takav trebalo bi da ima sve predispozicije da živi lepim i mirnim životom. Svaki iole normalan čovek bi trebalo da teži savršenstvu u bilo kojoj sferi svog života, kao što su posao, porodica, ljubav, društvo ili karijera.

Od davnina znamo da je put do savršenstva trnovit i pun stakla. Savršenstvo se vrlo često izjednačava sa nedostižnim ciljem. Mozaik savršenog čoveka već vekovima gubi svoje sitne, ali dragocene deliće. S vremena na vreme pojavi se po neki zaneseni mladi umetnik pun elena koji želi da zalepi deliće na staro mesto, ali brzo odustane kad shvati da ti delići rade protiv njega i sprovode tiraniju nad njim. U odsustvu mladih umetnika razni tiranini deliće mozaika uzimaju u svoje ruke, ali ne ove deliće koji su otpali, već felerične. Neki od tih feleričnih delića jesu sveprisutno licemerje, ljubomora, pohlepa, zavist, učmalost, nerad.

Na svakom koraku mogu se ugledati ljudi sa zabijenim noževima u leđima, a nažalost danas su krivci za to najčešće naši najbliži. Naša inteligencija nam je pomogla da stvorimo sve što nam je potrebno za lagodniji i napredniji život. Svakodnevno se susrećemo  sa novim naučnim otkrićima, ali problem je u tome što je sve što smo stvorili u ime nekog napretka ustvari poslužilo za samouništenje. Od malih nogu nas uče da moramo biti uklopljeni u unapred određen i nametnut kalup. Višak delića mozaika je nedozvoljen i društveno neprihvatljiv. Sve se vrti oko ekonomskog kapitala, od kog će samo tiranin imati korist, a to direktno ide na uštrb društvenog i ekonomskog kapitala blagorodne duše.

Situacija je takva kakva jeste, ali ne treba da se plašimo tiranina, već da podignemo glave, izađemo iz kalupa i udružimo se u stvaranju potpuno novog mozaika, na čistom papiru.

3+


Doloris Ašković

Učenica Gimnazije u Vrnjačkoj Banji, član Upravnog odbora Unije srednjoškolaca Srbije, zaljubljenik u nauku, borac za pravdu. Stavovi autora ne predstavljaju zvaničan stav organizacije.


Dunja parizer

contact: dunja.parizer@unss.org.rs

Dunja voli parizer