Tamara Janković: Ko leči kancer na dnu mora?

DSC02381-1024x768
Tamara Janković, učenica četvrte godine Treće beogradske gimnazije, je bila deo tima koji je predstavljao Srbiju na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika održanoj od 16. do 22. aprila u Rumuniji.
Tamara je realizovala projekat i kao temu odabrala ćelijsku liniju adenokarcinoma dojke na osnovu povećane učestalosti karcinoma dojke kod nas u poslednjih par godina. Uz pomoć mentora dr Borisa Pejina i dr Vesne Kojić, Tamara je ostvarila projekat i osvojila zlatnu medalju.
Naime, pokazalo se da metanolni ekstrakt sunđera Ochridaspongia rotunda iz Ohridskog jezera, čak 55 puta više ubija ćelije kancera od kontrolnih/zdravih ćelija u odnosu na doksorubicin, koji se koristi kao hemoterapeutik pri lečenju malignih oboljenja i koji samo četiri puta više ubija ćelije kancera od zdravih.

1. Sa kojom idejom si krenula u ovaj projekat i šta ti je predstavljalo najveću motivaciju?

Tamara: Jednostavno sam želela da doprinesem rešavanju problema kancera. Svesna sam da idealni lekovi još uvek ne postoje, ali to ne treba da nas sprečava u tome da kreiramo nove ideje i da pokušamo da ih sprovedemo. Jedino tako, kroz milion malih neuspeha, možemo zablistati u nekom određenom trenutku i ostvariti svoj cilj.
 
2. S obzirom da si na tom takmičenju imala priliku da upoznaš srednjoškolce iz raznih država, koje su mane, a koje prednosti našeg sistema obrazovanja?
Tamara: Smatram da je naš sistem “bubački”. Od svih predmeta kojima smo prenatrpani, sve se svodi na učenje, učenje i testove u kojima se treba raspisati i dobiti ocenu, koja je u velikom stepenu subjektivna i zavisi od raspoloženja profesora i njegovih ličnih stavova.
O prezentacijama, filmovima, diskusiji, savetima za bolje razumevanje gradiva, o savetima za čitanje dodatnih knjiga se veoma retko govori. Nauka je sekundarna stvar, laboratorijskih vežbi i neverovatnih eksperimenata iz hemije, fizike i biologije koji bi nas zainteresovali na časovima nema, jer nema ni adekvatnih laboratorija. Mislim da treba mnogo raditi na unapređenju školstva, jer je zaista tužno što đaci mrzovoljno odlaze u ove ustanove. Fali nam kreativnosti, slobode, poštovanja za naše lične ideje i ja se nadam da će se jednog dana ovo stanje promeniti.
IMG_5649
3. Opiši nam put do zlatne medalje na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika.
Tamara: Put je bio trnovit i dug, ali istovremeno i neverovatno lep. Potrebno je prvo uraditi pravi naučni projekat i time osvojiti Državno prvenstvo naučno-istraživačkih radova učenika srednjih škola u Beogradu. Neophodno je imati veliku želju i ljubav prema oblasti kojom se bavite da biste pročitali sve naučne radove koje pronađete, knjige o molekularnim mehanizmima unutar malignih ćelija, najnovija otkrića, aktuelne stvari… Bilo je trenutaka kada sam putovala u laboratoriju na Institut za onkologiju Vojvodine u Novom Sadu da bih se sastala sa mentorkom i ustajala u 3 ujutru; bilo je i trenutaka kada mislite da nećete uspeti do kraja, ali tada ipak kažete sebi da vi to možete… Trenutak kad preuzimate nagradu je osećaj zaista neopisiv, ali on postaje još draži kada se setite svih neprospavanih noći, rada i slatkih muka koje su vas dotle dovele.
4. Koliko je ovo takmičenje uticalo na tvoj dalji akademski razvoj?
Tamara: Ovo takmičenje mi je kroz pripremu pomoglo da shvatim čim bih volela da se bavim u svom životu. Naravno, u tim planovima ima nauke i jedan od glavnih ciljeva jeste da nastavim da se bavim razotkrivanjem potencijalnih lekova za maligna oboljenja kod ljudi i životinja.
IMG_2364
5. U kolikoj meri veruješ da će tvoja otkrića pomoći razvoju moderne medicine?
Tamara: Pre svega, moram reći da to nije samo moje otkriće. Ovaj projekat je urađen jednim delom na Hemijskom Fakultetu, a drugim delom na Institutu za onkologiju Vojvodine u Novom Sadu, zahvaljujući mentorima dr Borisu Pejinu i dr Vesni Kojić, bez čije podrške, volje da mi pomognu i požrtvovanosti, ovog rada ne bi ni bilo. Tako da, koliko je ovo moj uspeh, toliko je i njihov i ja sam im na svemu neizmerno zahvalna.
Verujem da će ova otkrića na neki način pomoći, a ja i planiram da nastavim sa ovim istraživanjem od septembra ove godine i čvrsto verujem da će biti još zanimljivih rezultata.

6. Da li uspesi poput tvog motivišu tvoje vršnjake da se uključe u slične projekte?
Tamara: Iskreno se nadam da ih motivišu. 🙂 Sećam se sebe i trenutka kada sam prvi put pre četiri godine čula za uspehe naših prijatelja na istom ovom takmičenju i koliko je to mene motivisalo da se priključim istraživanju.
 

7. Koja iskustva sa konferencije su ostavila najjači utisak na tebe?

Tamara: Mislim da je u pitanju sam trenutak odbrane rada pred komisijom. Nikada ranije nisam bila toliko uplašena i toliko samouverena u isto vreme. Inače, svi ostali članovi ekipe su imali dosta muka sa mnom, jer sam tiha i skoro sam uvek bila uplašena kada god smo vežbali u Centru u pripremali se. Ali u tom trenutku, kada sam počela da prezentujem i videla njihova lica u publici, jednostavno sam dobila neku snagu koju do tada nisam znala da posedujem. 

8. Kakvi su ti planovi za budućnost, vezano za tvoje obrazovanje, ali i dalji rad na ovom projektu?
Tamara: Volela bih da upišem medicinu i da se paralelno bavim naukom i potragom za idealnim lekovima za maligna oboljenja. Učim nemački, engleski i ruski, tako da ukoliko mi se bude pružila bolja prilika u toku studija, najverovatnije ću ih nastaviti u inostranstvu.
Takođe planiram da nastavim istraživanje sa svojim sadašnjim mentorima, ali bih volela da se priključim i drugim medicinskim naučnim istraživanjima. Postoje i razne letnje prakse na Univerzitetima širom Evrope i zaista bih volela da budem deo naučnog studentskog tima koji ih pohađa. Želja i planova imam puno, ali najbolje je ostvarivati ih polako i korak po korak, jer trnovit put naučnika i lekara za mene tek počinje.
13043629_1727757320837495_332954244781942171_n

0


Isidora Kraguljac

Učenica Gimnazije Vrnjačka Banja i član marketing tima Unije srednjoškolaca Srbije. Ljubitelj epske fantastike i muzičar u povoju. Poslednja osoba kojoj je latinski maternji jezik.


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Dunja parizer

contact: dunja.parizer@unss.org.rs

Dunja voli parizer