Upoznaj tim: Elena Tadić

Elena Tadić, učenica Gimnazije “Svetozar Marković” iz Novog Sada, lokalna koordinatorka za Novi Sad.

1. Kada bi mogao/la da živiš u knjizi, na filmu ili u seriji, koji/a bi to bio/la?Elena Tadić

– Sve zavisi od trenutka do trenutka. Ali, kao veliki ljubitelj mitologije, mislim da bih volela da se nađem u nekoj knjizi Rika Riordana (poput serijala Persi Džekson ili Kejnove Hronike).

2. Da možeš ovog trenutka da otputuješ na bilo koje mesto na planeti, gde bi otputovao/la?

– Pošto sam veliki zaljubljenik u geografiju i putovanja, ne bih mogla da odredim tačno mesto, jer volela bih da obiđem bukvalno sve. Ali, recimo, da izdvojim Supai u Arizoni, Svalbard u Norveškoj i Koryak Okrug u Rusiji.

3. Koji momenat ćeš zauvek pamtiti?

– Ne postoji samo jedan takav momenat. Ali recimo nek to bude moj odlazak u Beč i obilazak dvorca Šenbrun i Prirodnjačkog muzeja, jer je to bila moja želja od detinjstva.

4. Kom istorijskom događaju bi voleo da si prisustvovao/la?

– Stvarno ne mogu da odvojim jedan istorijski događaj. Svaki događaj, a koji se tiče borbe za ljudska prava, za mene je onaj u koji bih se vratila. Recimo da bih se vratila u momenat pisanja Deklaracije prava čoveka i građanina, po meni najvažnijeg dokumenta za ljude ikada.

5. Šta je, po tvom mišljenju, ono što nas ne uče u školi, a zaista je potrebno?

– Smatram da nas škola ne sprema dovoljno za stvari koje nam najviše trebaju, govorništvo i javni nastup. I sama sam se našla u problemu zbog neznanja o tome. Trebalo bi da nas uče da naučimo kako da iznesemo svoj stav i ubedimo druge u to šta govorimo.

6. Da možeš da vratiš vreme unazad, da li bi nešto promenio/la i šta?

– Ne bih ništa promenila. Sve dobre i loše stvari koje su mi se desile smatram dobrim iskustvom i uspomenama. Pomoću njih gradim sebe i svoj stav prema okolini.

7. Gde vidiš sebe za deset godina?

– Sebe vidim kao dobrog naučnika, verovatno studenta doktorskih studija. Naravno, vidim sebe i kao posvećenog mladog aktivistu i volontera, koji pomaže ljudima i bori se za svoja uverenja.

8. Koju supermoć bi voleo/la da poseduješ?

– Pa, dvoumim se između dve stvari. Sa jedne strane, volela bih da imam mogućnost teleportacije kroz vreme i prostor. A sa druge, volela bih da imam moć avatara tj. moć upravljanja sa 4 osnovna elementa u prirodi.

9. Da li postoji osoba koja te posebno inspiriše?

– Mene motiviše mnogo ljudi. Sa strane moje ljubavi prema nauci, motivišu me svi oni koje vidim kao veoma posvećene u svom radu. A sa druge strane tu su aktivisti i borci za ljudska prava, poput Dezmonda Tutua, Emili Pankhurst, Malale, Dalaj Lame XIV i mnogih drugih.

10. Kada bi mogao sutra da se probudiš kao neko drugi, ko bi to bio i zašto?

– Volela bih da se probudim kao najbogatiji čovek na svetu (trenutno je to valjda i dalje Bil Gejts ). Tada bih sve te milijarde podelila najugroženijim ljudima na svetu i time vratila balans u društvenoj strukturi koji nam očajnički treba.

1+


Milica Milanović

Marketing tim - Web editorka


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *