Nišliji zlato iz filozofije u Roterdamu

Milan Milenović maturant gimnazije “Svetozar Marković” iz Niša osvojio je zlatnu medalju na Svetskoj olimpijadi iz filozofije u Roterdamu. Takmičenje iz filozofije zasniva se na pisanju eseja na engleskom jeziku o temi koja se sastoji u zadataim filozofskim citatima.

Milan voli budizam, od filozova izdvaja Ničea i Kjerkegora, da bi pisao na engleskom morao je mnogo toga da pročita iako kaže da jezik nije dodatno učio. Filozofiju jednostavno definiše.

filozofije

“Nauka uči ljude šta se dešava u svetu, a filozofija uči ljude kako da se ophode prema svetu”, kaže Milan Milenović, osvajač zlatne medalje na olimpijadi iz filozofije.Filozofiju je zavoleo zahvaljujuči profesorki Bojani Golubović, koja je kao njegov mentor učestvovala u ocenjivanju eseja na olimpijadi u Holandiji.“On je dete koje se ne stidi da postavi pitanje, uvek napominjem da je problem s našom kulturom to što ako postavimo pitanje to znači da mi ne znamo da nismo dovoljno dobri, on uopšte nije imao taj problem, bio je radoznalo dete tad u trećoj godini kada sam ga preuzela”, kaže Bojana Golubović, profesorka filozofije.

“Ona nas podstiče da mi pitamo i dajemo odgovore i da u suštini moramo sami da razmišljamo. Za pozitivnu ocenu moramo da znamo neke činjenice to jeste nužno, ali za vrlodobre i odlične ocene mi moramo da sedenmo sami da razmislimo i argumentujemo svoje stavove”, kaže Milan. Milan očigledno voli izazove, pa je za pobednički esej odabrao citat retko prevođenog japanskog filozofa Tomonobua Imamičija iz ekoetike, oblasti koja se u školi ne izučava.“Njegov citat je zapravo bio o profesionalnoj etici gde sam ja zauzeo stav da se razlikuje profesionalna etika tolerancije i neutralnost na radnom mestu”, kaže Milan. Zbog ove medalje Milan može da upiše filozofiju bez polaganja prijemnog ispita, uprkos tome on se sprema za studije medicine u Nišu.“Etika je vrlo bitno pitanje u medicini. Ja npr. bez etike ne bih mogao sebe da nazovem normalnim lekarom, ne normalnim u smislu da meni nešto fali već ne bih mogao da obavljam svoj posao kako treba”, dodaje Milan.“Neko ko ima takav kritički stav prema svetu, ko je tako kreativan u tom odnosu prema svetu i treba da bude možda baš u medicini”, kaže Bojana.

Učenici gimnazije “Svetozar Marković” do sada su na međunarodnim takmičenjima osvojili više od 90 medalja iz fizike, matematike i informatike, prva medalja iz filozofije otvara novo poglavlje ove škole.

Ovo takmičenje postoji od 1993. godine, Srbija je prvi put učestvovala 2007. a od 2011. nacionalna kvalifikacija za olimpijadu održava se u Požarevačkoj gimnaziji.

Preuzeto sa: http://www.rts.rs/page/stories/sr/story/57/srbija-danas/2752399/nisliji-zlato-iz-filozofije-u-roterdamu.html

0


Milica Milanović

Marketing tim - Web editorka


Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *