Skip to content

7 dana umetnosti – prvi sastanak!

Održali smo prvi pripremni sastanak za novi projekat 7 dana umetnosti!

Ukoliko slikate, pišete, snimate, fotografišete, vajate, glumite ili vas samo zanima umetnost uopšteno, ovo je projekat koji je namenjen upravo vama!

Naime, Unija počinje novi osmomesečni projekat koji će raditi sa mladim umetnicima u sklopu Programa za afirmaciju srednjoškolskih umetnika.
Kako bismo uspešno realizovali sve aktivnosti u okviru ovog projekta sastanli smo se u prostorijama Američkog kutka u Beogradu i razradili plan aktivnosti koje počinju već sredinom marta.

Više o samom projektu možete čitati na stranici projekta, a ispod možete pročitati šta je Dušan, koordinator projekta, istakao kao svoju viziju:

“Sedam dana umetnosti” je projekat u okviru višegodišnjeg plana Unije srednjoškoloca Srbije koji za cilj ima afirmaciju i podsticanje mladih srednjoškolskih umetnika. Ostvariće se u vidu sedmodnevnog festivala i biće sastavljen od velikog broja događaja koji će se dešavati u isto vreme na različitim lokacijama u Beogradu, u periodu od 7. do 13. septembra. U narednim mesecima, u okviru pripreme za festival biće organizovano mnogo manjih događaja. Oni će uzimati forme predavanja, prezentacija, tribina, konkursa, radionica i medijskih kampanja, koje imaju za cilj podsticanje srednjoskolaca da se interesuju za umetnost. Tim zadužen za rad na projektu čvrsto veruje da je umetnost ključan faktor u razvoju kritičkog mišljenja i građanskog obrazovanja među mladim ljudima i smatra da je pogotovo važno da se takve vrednosti približe ovom sloju društva. Poruka koju tim želi da pošalje je da je krucijalno prepoznati kvalitetne mlade umetnike i dati im priliku da blistaju. Naši srednjoškolci su budućnost Srbije, i “Sedam dana umetnosti” postavlja sebi cilj da istakne koliko su umetnici u srednjim školama kreativni, vredni i kvalitetni. Takođe, još jedan važan cilj ovog projekta je da se svim srednjoškolcima koji žele da se oprobaju u umetnosti pruži prilika da to učine, uz širok izbor umetnosti koje će biti uključene, kao i na mnogo različitih načina. Kroz ove aktivnosti Unija uspeva da pruži srednjoškolcima priliku da opšta javnost posvedoči o tome koliko su sposobni da doprinesu kulturnom sektoru, i samim tim gradi sliku o srednjoškolcima koja ih prikazuje kao važne, kvalitetne aktere u kulturnoj sferi. 
Ohrabrujemo sve zainteresovane srednjoškolce da se prijave za rad na projektu, kao i sve druge građane da prisustvuju javnim aktivnostima u okviru festivala. Vidimo se!

Dušan Ninković