Скочи на садржај

Međunarodni dan sećanja na holokaust

Svakog 27. januara svet odaje počast sećanju na žrtve holokausta i ponovo potvrđuje nepokolebljivu posvećenost borbi protiv antisemitizma, antigipsizma, rasizma i drugih oblika netolerancije koji mogu dovesti do nasilja usmerenog na grupe.

Na Međunarodni dan sećanja na holokaust, ERGO Network, ILGA Europe, Victim Support Europe (VSE) i European Disability Forum (EDF) pozivaju nacionalne vlade i međuvladine organizacije da osiguraju bezbednost svih manjina koje su meta evropskih ekstremista.

Međunarodni dan sećanja na holokaust podseća nas na milione Roma, Jevreja, homoseksualaca, transrodnih ljudi, osoba sa invaliditetom, političkih protivnika, Jehovinih svedoka i drugih žrtava holokausta. Takođe je dirljiv datum u kalendaru za proslavu života onih koji su preživeli.

Jednostavno sećanje na Holokaust više nije dovoljno. Države moraju osigurati zaštitu ljudskih prava i sigurnost građana, bez obzira na njihovu rasu ili etničku pripadnost, religiju ili uverenje, invaliditet, seksualnu orijentaciju ili rodni identitet. Moraju se primenjivati i sprovoditi zakoni kako bi se sprečilo širenje rasističkih i ekstremističkih ideologija koje prete drugima.

Holokaust se dogodio jer su vlade, institucije i civilno društvo ostale pasivne dok su cvetale predrasude, diskriminacija i mržnja. Današnji dan je svima nama podsetnik da greške iz prošlosti ne treba ponavljati.

Zašto se obeležava svakog 27. januara?

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 1. novembra 2005. odobrila proglašenje 27. januara Međunarodnim danom komemoracije u znak sećanja na žrtve holokausta.

Ujedinjene nacije su izabrale 27. januara, jer je 27. januara 1945. Sovjetska armija oslobodila zatvorenike koncentracionog logora Aušvic.

Svrha određivanja ovog datuma je osigurati da države članice razviju obrazovne programe koji će budućim generacijama prikazati istorijsku stvarnost žalosnih i stravičnih događaja Holokausta, kako bi se sprečila buduća delovanja genocida.

Holokaust je ugrozio osnove civilizacije i genocidu se mora stati na put svakog dana. Čak i u Srbiji, moramo težiti ka tome da osporimo predrasude i jezik mržnje.