Warning: Undefined array key "license" in /home/srednjos/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/license/api.php on line 368
Dan verskih sloboda: Podržavanje harmonije među verskim grupama – UNSS
Skip to content

Dan verskih sloboda: Podržavanje harmonije među verskim grupama

Svake godine, treće nedelje u januaru, obeležava se Dan verskih sloboda. Ovaj događaj je nastao u Sjedinjenim Američkim Državama 1950. godine i od tada je prerastao u internacionalni dan koji za cilj ima da okupi sve svetske religije bliže.

Baha'i religija

Mogli biste se iznenaditi činjenicom da je vera Baha'i “jedina religija koja je u poslednjih 100 godina rasla brže od opšte populacije u svakom regionu Ujedinjenih nacija “. (Izvor: Svetske religije u brojkama: Uvod u religijsku demografiju)

Baha'i sajt tvrdi da su 2010. brojili 7 miliona članova širom sveta, i opšte je prihvaćeno da je ova vera druga geografski najrasprostranjenija religija, odamah iza hrišćanstva.

Bahaji nikako nisu poenta ovog članka, ali važno je napomenuti da su njihova osnovna načela jedinstvo Boga, „jedinstvo čovečanstva i suštinski sklad religije“.

To su primarna načela koja Dan verskih sloboda želi da promoviše. Mnoge zemlje i njihove religije takođe su se uključile, prepoznavajući vrednost takvog dana.

Uloga Dana verskih sloboda

Važno je napomenuti da, iako je Dan verskih sloboda prvobitno bio inspirisan verom Baha'i, on je sada postao sopstveni događaj.

Nećete naći previše izveštavanja o Danu verskih sloboda. Iako je to međunarodni događaj koji podržavaju brojne države i grupe, još uvek nema veliku podršku.
To ne znači da ne možete da ga slavite, u svojim zajednicama i na posebne načine.

Kako ga možete proslaviti

Sa porukom koja podržava versko jedinstvo, najbolja stvar koju možete uraditi povodom Dana svetskih sloboda u mesecu januaru, jeste da porazgovarate sa prijateljem ili dragom osobom koja ispoveda drugu veru.

O specifičnostima određenih religija retko se govori u opuštenom razgovoru. Pitajte nekoga koga znate o njihovim uverenjima s namerom da pronađete principe koji povezuju njihova uverenja sa vašim.

Takođe, možete posetiti i novu bogomolju – bilo da je to budistički hram, džamija ili katolička crkva. Može biti zastrašujuće zakoračiti u neki molitveni objekat o kom ništa ne znate, ali većina njih je puna dobrodošlice i voljna da vam da priliku da zavirite u njihov svet.