Warning: Undefined array key "license" in /home/srednjos/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/license/api.php on line 368
Digitalizacija, besplatni udžbenici i jednake šanse za sve – UNSS
Skip to content

Digitalizacija, besplatni udžbenici i jednake šanse za sve

Školska 2023/24 godina, kao da nije mogla biti neobičnija usled dešavanja tokom maja ove godine, počinje još jednom temom koja se nameće kada se priča o obrazovanju - jednakost.

Naime, Grad Beograd je obezbedio sredstva u iznosu od 20 miliona evra za besplatne udžbenike za sve učenike osnovnih i srednjih škola. Ova sredstva su obezbeđena iz budžeta samog grada, te debata da li je to pravedno ili ne nema smisla. Beograd, kao i svaka jedinica lokalne samouprave ima pravo na raspolaganje sopstvenim budžetom u skladu sa potrebama koje prepozna.

Sa druge strane, Beograd kao jedinica lokalne samuprave sa najvećim budžetom je daleko u prednosti u odnosu na, na primer, Pirot, Vranje, Bečej, Vršac, Bajinu Baštu, te bi ispravno bilo porazmisliti o obavezi države ka roditeljima i starateljima sa jedne strane, kao i učenicima sa druge.

Grad Beograd je dobar primer kako lokalna samouprava brine o obrazovanju svojih stanovnika, ali ovaj primer ne sme biti izuzetak. Vlada Republike Srbije mora da stane iza svojih nastojanja digitalizacije i da ubrza ovaj proces u oblasti obrazovanja.

Živimo u dobu gde su sve informacije lako dostupne, lako proverljive i lako deljive. Kao srednjoškolci ne vidimo problem u tome da Ministarstvo prosvete propiše i standardizuje udžbenike za sve obrazovne profile. Ovime bi se ozbiljno doprinelo ujednačavanju informacija koje učenici dobijaju, obzirom da je trenutno na slobodi nastavnika da izabere udžbenik koji će da koristi. Pored toga, svi udžbenici bi mogli biti u digitalnom obliku, besplatni i dostupni svima.

Svi udžbenici neophodni za školu moraju biti digitalno i, još važnije, besplatno dostupni svim učenicima! Ovime bi se pokazala prava briga o porodicama, posebno ovim koje moraju da izdvoje mnogo više od pomenutog iznosa.

Uzevši u obzir da trenutno oko 18% učenika osnovnih škola ispunjava uslove za dobijanje besplatnih udžbenika, za šta se izdvaja oko 700 miliona dinara za školsku 2023/24. godinu, moramo naglasiti kako bi se ova sredstva značajno bolje upotrebila ukoliko bi udžbenici bili digitalni i besplatni, a da se sredstva iskoriste za nabavku opreme (laptopova, tableta…) za učenike koji ne bi imali kako da pristupe ovim udžbenicima.

U ovom trenutku, roditelji/staratelji učenika koji kreću u prvi razred srednje škole moraju da izdvoje 13.652,4 dinara u proseku samo za nove udžbenike*, dok za sveske, radne sveske i drugu pomoćnu opremu se izdvajaju takođe veliki iznosi.

Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS), kao jedina zajednica koja okuplja 110,000 srednjoškolaca, kroz 196 škola članica, poziva Vladu Republike Srbije da:

  • – Standardizuje udžbenike na nivou cele države tako da svi obrazovni profili koriste iste udžbenike.
  • – Obezbedi da su udžbenici dostupni i besplatni u digitalnom obliku.

*iznos izračunat na osnovu prosečnog ukupnog iznosa udžbenika za prvi razred 15 srednjih škola iz Pirota, Mionice, Vranja, Subotice, Kraljeva i Prokuplja

Ako te zanima više o radu UNSS u ovom polju, pogledaj Program javnih politika.