Skip to content

Državna matura: sve što znamo o njoj?

Učenički parlament iz bilo kog mesta u Srbiji može postati članica Unije srednjoškolaca Srbije (UNSS). UNSS je jedina zajednica učeničkih parlamenata u Srbiji, u skladu sa članom 88 Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja. 

UNSS okuplja 196 učeničkih parlamenata iz 76 gradova/opština i time predstavlja 110.000 učenika

Stav srednjoškolaca o državnoj maturi.

 • Neka se glas učenika cele škole čuje! – kroz članstvo u UNSS imaćete pristup lokalnim i nacionalnim inistitucijama 
 • Jačajte aktivizam učenika vaše škole – tokom godine UNSS ima pruža brojne prilike isključivo za škole članice  
 • Učestvujte u različitim aktivnostima – 
 • Povežite se i iskorititi mogućnosti mreže – mi nismo samo organizacija za sebe, mi smo mreža. To znači da svi radimo zajedno, sa istim ciljem – da srednjoškolcima u Srbiji bude bolje
 • Pristupite sredstvima za rad vašeg parlamenta – kroz različite projekte i inicijative UNSS obezbeđuje različita sredstva (od materijalnih pa do finansija) kojima želi da pomogne školama članicama
 • Dobijte vidljivost vašeg rada – UNSS sajt, društvene mreže, newsletter, kao i kontakti sa lokalnim i nacionalnim medijima su na raspolaganju našim članicama kako bi sve što rade bilo što vidljivije
 • Zajedno poboljšavamo položaj učenika na nivou cele Srbije! – 

Šta mediji kažu o državnoj maturi?

Kako bi tvoja škola postala članica jedine nacionalne srednjoškolske mreže potrebno je da ispunjava sledeće kriterijume: 

 • Da ste u proteklih godinu dana realizovali najmanje 2 aktivnosti u saradnji sa UNSS-om (kontaktirati UNSS u vezi ovoga) 
 • Da prihvatate ciljeve UNSS, Statut i interne procedure

Ako ispunjavete kriterijume, potrebno je da poštom dostavite dokumentaciju za apliciranje za članstvo na adresu UNSS (Makedonska 24, 11000 Beograd):

 • Formular za apliciranje za članstvo učeničkog parlamenta u UNSS
 • Odluku učeničkog parlamenta o apliciranju za članstvo (potpisanu od strane predsednika/ce i zapisničara parlamenta) – nema zvaničnog formulara, na linku možete preuzeti model
 • Poslovnik o radu učeničkog parlamenta
 • [nije obavezan] Statut, ukoliko imate i koristite


Nakon dostavljnja dokumentacije Upravni odbor će razmotriti vašu prijavu i kontaktirati vas ubrzo.

Ako vam je potrebna pomoć oko ove procedure, slobodno nam pišite!

Često postavljena pitanja

Bez izuzetka, svaka škola, odnosno učenički parlament koji želi da zajedničkim snagama sa UNSS radi i doprinesue poboljšanju položaja srednjoškolaca na teritoriji cele Srbije može postati član naše organizacije. Kada učenički parlament jedne škole postane članica, on predstavlja sve učenike te škole i predstavlja njihov glas u našoj mreži. 

UNSS trenutno predstavlja oko 110.000 srednjoškolaca kroz svoje članice! 

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

Članice su u stalnoj komunikaciji sa UNSS na različite načine. Naravno, tu su osnovni vidovi komunikacije – instagram, fejsbuk, mejl, sajt – članice se uvek mogu obratiti kancelariji na putem bilo koji od ovih kanala. 

Članica Upravnog odbora zadužena za članice je Elizabeta. Možete stupiti u kontakt sa njom na elizabeta@unss.org.rs. 

Nažalost, ne postoji mogućnost da postaneš direktan član/ica UNSS, osim kroz organe UNSS (više info ovde), ali se možeš uključiti u rad UNSS na drugi način! 

Tokom 2022. godine smo oformili Bazen aktivista, za koji se možeš prijaviti tokom cele godine, bez procesa selekcije. Članovi Bazena aktivista imaju prednost prilikom poziva za učešće u aktivnosti UNSS, a pored toga će imati priliku da realizuju različite aktivnosti u saradnji sa organizacijom. Više informacija o Bazenu možeš pronaći ovde.