Skip to content

Euforija zvana TikTok

Na samom početku, šta je to TikTok? TikTok je kineska društvena mreža namenjena kreiranju i postavljanju raznolikog video sadržaja, koja je doživela ogroman procvat u poslednjih godinu dana. Ono što je karakteristično za TikTok je da ga koristi veliki broj dece i mladih, kako globalno tako i u regionu. Ukratko, na TikToku dominira muzički sadržaj u kojem deca i mladi imitiraju koreografije popularnih autora, lipsinkuju smešne video-klipove, ali i odgovaraju na različita pitanja kroz q&a sesije.

Pregledom sadržaja preko 300 korisnika i korisnica iz regiona i više od 600 kratkih videa, došli smo do sledećih uvida:

 • TikTok može biti veoma zabavna platforma i predstavlja izuzetan potencijal za ispoljavanje kreativnosti. Deca se lako mogu identifikovati sa vršnjacima, uspostavljati komunikaciju i razrađivati najrazličitije sadržaje;
 • Iako je uslovima korišćenja zabranjeno, na mreži je ogroman broj dece mlađe od 13 godina, sa otvorenim profilima i sadržajem koji je lako dostupan svima;
 • Seksualizacija je dominantna, pogotovo u obradi poznatih muzičkih hitova, a javlja se i izražena potreba za „odraslim“ izgledom;
 • Veliki broj dece i mladih otkriva informacije o sebi, a putem deljenja podataka iz ličnog života i odgovora na najrazličitija pitanja drugih korisnika;
 • Na pojedinim profilima, pogotovo one dece i korisnika koji su na bilo koji način različiti, javljaju se negativni komentari i ponekad izrazito jak govor mržnje;
 • Većina sadržaja se svodi na zaprati me/zapratiću te, izrazita je želja za velikim brojem pratilaca, lajkova i komentara, te je samim tim dominantno verovanje među decom da se popularnošću može postići nešto u životu.
 1. Zašto je TikTok deci toliko zabavan i šta sve nudi?

  Kada pogledamo sadržaj dece i mladih na TikToku, lako možemo uvideti da ima izrazito kreativnih i zanimljivih sadržaja. Korišćenje aplikacije je jednostavno, i jasno je zbog čega je toliko popularna među decom i mladima. Ima dosta zanimljivih primera pozitivne komunikacije, dobrog humora, rušenja predrasuda. TikTok može da predstavlja ozbiljnu riznicu ispoljavanja kreativnosti kod dece, i ne treba ga gušiti, već samo pametno i sigurno koristiti. Ali ono što je važno je da deca budu svesna sopstvenog digitalnog identiteta, informacija koje ostavljaju dostupnim javnosti, te razumevanja da sav sadržaj koji danas kreiraju za svagda ostaje dostupan na internetu.

 2. Zašto je problem to što TikTok koriste i deca mlađa od 13 godina, kao i to što su im profili otvoreni?

  Kao i na drugim društvenim mrežama, uslov za korišćenje TikToka je uzrast, odnosno korisnik mora biti stariji od 13 godina. U realnosti ga koriste i mnogo mlađa deca, a samo lažnim unosom godine rođenja u samu aplikaciju. Ovaj uzrast je odabran jer se pretpostavlja da su deca u tom dobu već dovoljno informisana i svesna o tome na koji način treba pravilno i sa kim da komuniciraju, kakav sadržaj da postavljaju, šta smeju i šta ne smeju… Ipak, da li je baš tako?Činjenica je – da nije. Veliki broj dece ima otvorene profile i njihov sadržaj je dostupan svima; u svakodnevnoj su komunikaciji sa velikim brojem ljudi – od kojih mnoge ne poznaju; mnoga su doživela (uglavnom devojčice) da im odrasli muškarci šalju neprikladne sadržaje i ponude; i često su žrtve nasilja vršnjaka u digitalnom okruženju. I ono što se mora imati na umu je da TikTok, kao i svaka druga društvena mreža, može biti iskorišćen kao alat predatorima koji na par klikova mogu doći do sadržaja koji deca postavljaju, a posredno i do samog deteta.

 3. Sveprisutna seksualizacija i kvazisavršenstvo

  U tinejdžerskom dobu, svako od nas je hteo da što pre odraste, te je normalno da veliki broj dece ima izrazitu potrebu da izgleda starije. Ono što je društveno problematično (i dominantni narativ u poslednjih 30ak godina u Srbiji i globalno) je sve izraženija seksualizacija dece. Deca učestvuju u komercijalnim programima imitirajući odrasle (razne zvezde i zvezdice, mlade/i manekeni/ke), a u želji da dobiju svojih pet minuta slave. Podložna su raznim, često neodmerenim i nepedagoškim kritikama odraslih, te se stavljaju u kontekst koji ni odraslima ne bi bio izdržljiv. Isto se dešava i na TikTok-u. Gomila pesama koje se obrađuju i sadržaja koji se kreiraju su neprikladni mlađem uzrastu, prisutna je sveopšta seksualizacija i potreba da se izgleda što zrelije i privlačnije, a u vezi sa tim, i savršenije. Kvazisavršenstvo je uzelo maha, a posebno su na udaru devojčice. Posledice ovih trendova su već poznate, a neke poput anoreksije, na svaki način ugrožavaju fizičko i duševno zdravlje dece, a u najdrastičnijim primerima – i život.

 4. Q&A sesije, odnosno, pitanje-odgovor sesije

  Svako od nas se makar jednom u životu upisao u spomenar, ili je imao svoj spomenar. U istim smo se poveravali, želeći da saznamo više o drugima i da drugi saznaju stvari o nama, te je razumljivo što su se spomenari danas prebacili u digitalni format. Razlika je u tome što su naši spomenari išli od ruke do ruke, i samo smo im mi imali pristup, dok sada svako može saznati šta se vašem detetu dopada ili ne dopada, šta sluša, šta voli da jede, ko mu je simpatija, gde ide i izlazi… Tj. deca se, nesvesno, samostalno dovode u rizik. Opet se vraćamo na problem mogućnosti upadanja u ruke predatora, ali i podsmeha u digitalnom ili realnom životu ukoliko se neka od njihovih ‘’istina’’ ne dopadne drugima.

 5. Jak govor (mržnje) i transfer nasilja iz realnog života u digitalno okruženje

  Deca koja su drugačija su uvek bila na udaru negativnih komentara, i to će biti tako sve dok ne naučimo da je različitost nešto što treba prihvatiti i negovati. Prvo mi odrasli, a potom i deca. Ono što je problematično je što su sada deca, koja su na bilo koji način drugačija, izloženija većem broju korisnika, koji, krijući se iza plašta anonimnosti, dele negativne komentare, vređaju, pa čak i pozivaju na smrt. Pitanje je kako stotine negativnih komentara, na svakodnevnom nivou, mogu da utiču na psihičko zdravlje dece u razvoju. Sigurno ne pozitivno. Imali smo primere dece koja su pokušala, ili nažalost izvršila samoubistvo usled slučajeva digitalnog nasilja.

6. Može zaprat, pls? Da li ću biti poznat/a? Ti si moj idol!!!

Društvene mreže i digitalno okruženje su postali način da se mnogo zaradi. Određeni broj dece i mladih su postali poznati, i izuzetno dobro zarađuju od toga, ali je važno znati da je to teška rabota, nije za svakoga, morate da imate talenat i da budete veoma usmereni samo na to (a često i da uložite veliku količinu novca). Da li ste uticajni jutjuber, ili imate veliki broj pratilaca na Instagramu/Snapčatu/TikTok-u, uveliko će uticati na to šta vaše okruženje misli o vama, a i imaćete priliku da od toga i dobro zaradite. Šta je tu problematično? Problematičan je dominantan sadržaj kao i vrednosti koje propagiraju popularni jutjuberi/influenseri. Deca i mladi danas provode sate na tiktoku i instagramu, pokušavajući na različite načine da budu popularni, i samim tim, pateći što to nisu. Osim toga, lajkovi na društvenim mrežama su, dokazano, poput droge, koji ‘’ubrizgavaju’’ dopamin u nervni sistem, te stvaraju zavisnost i potrebu za svakodnevnim korišćenjem, a sa druge strane, odsustvo izaziva nesigurnost i smanjeno samopouzdanje i samopoštovanje.

Kad na kraju sagledamo sve činjenice, TikTok nije doneo mnogo toga novog što instagram i druge društvene mreže već nisu nudile. Sve gore navedeno važi i za druge društvene mreže, samo što princip po kom TikTok radi, omogućava mnogo lakše dolaženje do sadržaja koji vaša deca postavljaju, kako zbog algoritama praćenja – odgovaranja na izazove i povezanost pesama i skečeva, kao i još nerazrađenog komercijalnog momenta aplikacije i velikog reach-a svake objave, te For You funkcije koju aplikacija ima. Ne morate ni biti korisnik da biste imali pristup sadržaju koji ova aplikacija nudi (osim zatvorenih profila), dovoljno je da je instalirate na telefon. Naravno, ako hoćete da koristite aplikaciju u potpunosti (komentarisanje, lajkovanje, prosleđivanje i postavljanje sadržaja), morate kreirati nalog.

Ono što možete da uradite sa decom je sledeće:

 1. Razgovarajte sa njima, vidite kakav sadržaj postavljaju i prate, kako na TikToku, tako i na ostalim društvenim mrežama. Budite otvoreni, nemojte ih osuđivati, već saslušajte i vidite da li možete da ih usmerite u pozitivnom pravcu.
 2. Pomozite im da podese privatnost svojih profila, i razgovarajte sa njima o tome ko ih prati i koga oni prate. Prihvatite zbog čega i šta im se tu dopada.
 3. Objasnite da niko ne mora i ne može da bude savršen, a da je idealizacija i idologizacija savršenih osoba zabluda. Da svako ima svoje dobre i loše momente, dobre i loše strane, dobre i loše dane. I da ne moraju da budu savršeni, ni uvek, niti bilo kada.
 4. Razgovarajte o uzorima, realnim uzorima. Trudite se da budete uzor svojoj deci, kako im tone bi bio neko ko je, zahvaljujući lepom licu, novcu i diskutabilnom sadržaju, postao poznat putem društvenih mreža.
 5. Ukoliko imate dovoljno dobru komunikaciju, možete se potruditi da zajedno kreirate sadržaj sa svojom decom. Ovo može da postane jedna zajednička aktivnost, koja može doprineti razvoju vaše komunikacije i zajedništva.
 6. Važno je da znaju kome mogu da se obrate, ukoliko im neko uputi negativne komentare, tj. da imate takvu međusobnu komunikaciju da budete prvi koji će saznati ukoliko su žrtva nasilja i negativnih komentara na internetu. Takođe, obavestite ih da postoji linija za prevenciju digitalnog nasilja pozivom na broj 19833, gde mogu da se informišu i prijave digitalno nasilje.

Cilj ovog teksta nije da zabranite svojoj deci da koriste ovu ili bilo koju drugu društvenu mrežu, već da imate uvid u to šta je aplikacija, kako se koristi, te pomognete svojoj deci da se zaštite.

Originalni tekst možete pronaći na stranici PDS-a, preko ovog linka.