Скочи на садржај

Evropsko zlato za Borine gimnazijalce iz Niša i studente iz Beograda

Dva zlata za timove „Biljna tajna“ sa Tehnološko-metalurški fakultet Univerziteta u Beogradu i „Ekolim“ i Gimnaziju „Bora Stanković“ iz Niša.

Predstavnici Srbije, su pobednici Popri International Eusair Youth takmičenja u kategorijama (najbolji studentski tim i najbolji srednjoškolski tim). POPRI takmičenje je održano u Sarajevu u okviru #EUSAIR (Strategija za Jadransko-Jonsku regiju).

Takmičenje je održano uz učešće timova iz Albanije, Hrvatske, Grčke, Italije, San Marina, Severne Makedonije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Slovenije i Srbije.

Profesorka i mentor profesorka Ani Veljković iz niške gimnazije „Bora Stanković“ koja je vodila srednjoškolski tim, samo je još jednom pokazala da na niške đake može da se računa kada su inovacije u pitanju. Pomogao je i profesor Aleksandar Vekić koji je pomogao da timovima uobliče svoje ideje i prezentuju ih na kvalitetan način.

„Ekolim je radio već dve godine na ovoj ideji. Učenici su pohvaljeni od svih u žiriju da su bili zreli i fantastični. Dobili su pohvale i da su imali najbolje predstavljanje na čitavom takmičenju. Nagrada za oba pobednička tima je studijsko putovanje u Novu Goricu. Sad razmišljamo kako da učenicima obezbedimo put ali sam sigurna da će neko prepoznati potrebu i želeti da nam pomogne“, rekla je uz osmeh profesorka Ana Veljković za Niške Vesti.

Srbiju su i ove godine predstavljali pobednici Najbolja Tehnološka Inovacija u kategoriji inovativne ideje – najbolji studentski tim i najbolji srednjoškolski tim, dok je logističku podršku učesnicima pružao Business Incubator Novi Sad.

Tim čine: Kaja Gavrilović, Jana Simić, Tatjana Živadinović i Rastko Petrović. Inovacija je Limenko- solarni kolektor od upotrebljenih limenki. Ova ideja je pobednik Takmičenja za najbolju tehnološku inovaciju 2022. godinu.

U aprilu ove godine su najavljivali ovo takmičenje a krajem maja obadovali su nas medaljama. Bravo!

Tekst i fotografije su preuzete sa ove stranice.