Скочи на садржај

Izložba fotografija dece bez roditeljskog staranja

U Zemunu je otvorena izložba fotografija čiji su autori deca i mladi bez roditeljskog staranja. Oni su u proteklom periodu fotografisali stvari koje ih okružuju, koje im ispunjavaju vreme i pomažu da izađu na kraj sa epidemijom. Svaku fotografiju prate misli i izjave autora, te se posetiocima pruža prilika da zakorače u svet dece i mladih bez roditeljskog staranja. Izložba je otvorena do 25. decembra u Zenmoon Klubu (Njegoševa 24, Zemun), radnim danima od 13 do 17 časova, u organizaciji CEPORA – Centra za pozitivan razvoj dece i omladine.

Kako deca i mladi bez roditeljskog staranja na domskom smeštaju žive u ustanovi socijalne zaštite, od marta su pod strogim merama za prevenciju širenja virusa, te imaju organičeno kretanje sve vreme od početka vanrednog stanja. Zbog toga su deo svog vremena usmerili na fotografisanje različitih elemenata koji su im značajni tokom ove krize i koji im „boje“ dane, kako bi preneli svoja iskustva i drugima van domova. „Ovu izložbu fotografija organizujemo sad u decembru, tačno dve godine od prošlog događaja sličnog formata gde su deca i mladi mesec dana fotografisali one predmete, ljude i mesta koji su im značajni i sa posetiocima su delili svoja iskustva koja prate te fotografije. Sada, za posetioce smo pripremili deo tih, starih, fotografija i deo novih, koje su nastale tokom pandemije korona virusa. Na taj način, svima se pruža mogućnost da zavire u njihov svet i da uoče razlike koje su prisutne u stvarima koje boje njihove dane tada i sada“, ističe Lidija Bukvić Branković, programska direktorka CEPORE i dodaje „Kako bi poštovali sve aktuelne epidemiološke mere i kako bi prevenirali okupljanje većeg broja ljudi, sama izložba je otvorena tokom ove i cele sledeće nedelje, a u prostoru će se pratiti maklimalan broj ljudi u skladu sa kvadaturom samog lokala. Nije nam ideja da u jednom trenutku sama izložba ima mnoštvo posetilaca, već da svi koji se tokom ove dve nedelje slučajno ili namerno nađu u Zemunu, imaju u vidu da upravo u Zenmoon-u uz kafu, čaj ili zalogajčiće hrane mogu iskusiti i zadovoljstvo za druga čula kroz fotografije naših drugara“.

Sama izložba je prodajnog karaktera, te posetioci one fotografije koje ostave najsnažniji utisak na njih mogu poneti sa sobom, a prikupljena sredstva namenjena su daljoj podršci programima za decu i mlade iz sistema socijalne zaštite. Izložba se organizuje u okviru projekta „Slike mog života“ koji sprovodi CEPORA – Centar za pozitivan razvoj dece i omladine, a finansira se iz budžeta Republike Srbije – Ministarstva kulture i informisanja.