Warning: Undefined array key "license" in /home/srednjos/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/license/api.php on line 368
Javne politike – UNSS
Skip to content

Javne politike

Kao jedan od dva programa svog rada verujemo da su javne politike neizostavan deo našeg nastojanja da promenimo sredinu u kom se srednjoškolci razvijaju. 

Kroz različite sopstvene akcije, ali i kroz učešće u mrežama, koalicijama i partnerstvima, Unija srednjoškolaca Srbije stalno prati, predlaže i reaguje na politike i prakse koje se tiču života i obrazovanja srednjoškolaca.

Šta radimo u okviru Programa javnih politika?

    • Pratimo zakone, strategije i druge akte, njihovu primenu i njihove efekte.
    • Ispitujemo koje su potrebe srednjoškolaca, roditelja, radnika u prosveti (nastavnici, priholozi, pedagozi, itd), kao i kakvi su njihovi stavovi o različitim pitanjima.
    • Učestvujemo u procesima relevantnim u oblastima obrazovanja i mladih.
    • Omogućujemo da se glas srednjoškolaca čuje tamo gde je to potrebno (lokalni, nacionalni i međunarodni nivo).

Zašto to radimo?

Za razliku od Programa razvoja zajednice, ovaj program ne radi toliko sa pojedincima, koliko sa institucijama i dokumentima. 
Njegov cilj jeste doprinos održivim promenama politika i praksi u oblastima obrazovanja i omladine.

Poslednje vesti ovog programa

izveštaj o srednjoškolcima tokom 2022/23 godine

Treću godinu za redom UNSS ispituje život i obrazovanje srednjoškolaca tokom školske godine. Ovo je prvo i za sada jedino istraživanje ovog tipa u ovom delu Evrope, gde se na nacionalnom nivou ispituju potrebe srednjoškolaca i njihovi stavovi, između ostalog, o samom obrazovnom sistemu. 

Finansiranje projekata srednjih škola

Srednje škole, kao javne institucije pod nadležnošću Ministarstva prosvete, svoj rad finansiraju iz javnog budžeta Republike Srbije. Pored toga, ove institucije sredstva za projekta dobijaju iz javnih budžeta. Ovde možete saznati više informacija o njihovom projektnom finansiranju. 

Istraživanja i analiza UNSS

Tokom godine UNSS realizuje brojna istraživanja, analize i objavljuje ih radi pružanja podataka na raspolaganje svim institucijama, organizacijama. ipojedincima koji ih pronalaze korisnim za sopstvene potrebe.

mapa projekata srednjih škola finansiranih iz javnog budžeta

#demokratija se uči u školi

UNSS okuplja 196 srednjih škola članica iz 76 mesta širom Srbije. Sav rad i napori UNSS su usmereni i fokusiraju se upravo na njih. Svaka srednja škola mora da ima učenički parlament. 
Unija srednjoškolaca Srbije, kao organizacija koja je i nastala zajedno sa prvim učeničkim parlamentima u Srbiji ostaje posvećena poboljšanju njihovog rada, umrežavanju, ali i zakonskom položaju.


– Zakon o budžetu za 2024. godinu – Finansijski plan Ministarstva prosvete za 2024. godinu – Zakon o budžetu za 2023. godinu – Finansijski plan Ministarstva prosvete za 2023. godinu – Zakon o budžetu za 2022. godinu – Finansijski plan Ministarstva prosvete za 2022. godinu – Zakon o budžetu za 2021. godinu – Finansijski plan Ministarstva prosvete za 2021. godinu – Zakon o budžetu za 2020. godinu – Finansijski plan Ministarstva prosvete za 2020. godinu

Zanima te više? Kontaktiraj nas!

Aleksandar Nikolić