Skip to content

Kako napraviti sajt u WordPressu?

Ne postoji osoba koja nije u jednom trenutku želela da postane influenser/-ka, što naravno uključuje pravljenje svog sajta iliti bloga. Postoje mnogo programa za pravljenje sajtova, a takođe je moguće isprogramirati sajt, za šta je potrebno poznavanje programiranja. Najjednostavniji kao i najčešći program za pravljenje sajtova jeste WordPress, za koji ste verovatno čuli mnogo puta, ili ste videli u domenu nekog sajta.

Prvenstveno, potrebno je napraviti nalog u WordPressu, koristeći email adresu. Kada napravite nalog, potrebno je odabrati domen sajta. WordPress će vam automatski pronaći slobodan domen koji sadrži deo koji ste ukucali, potencijalno će dodati neke brojeve, kao i wordpress.com na kraju.

Izgled dodavanja domena

Kada odaberete domen po želji, sajt će biti napravljen i ono što je preostalo jeste da se zapravo sredi, što zvuči lakše nego što zapravo jeste.

Setup sajta

Iako sam rekla da neće biti toliko lako da se sredi sajt, WordPress daje veoma veliku pomoć oko toga, s obzirom da ova slika gore predstavlja opcije koje će vam ponuditi, kao i korake kroz koje je neophodno da se prođe, kako bi vaš sajt bio uspešan.

Kada imenujete sajt, nakon toga je potrebno da odaberete temu, odnosno izgled prve stranice sajta, kao i celokupan izgled. Tada vam WordPress nudi neki vid ubrzanog tutorijala kroz koji vam preporučujem da prođete.

Nakon toga, počnite da se igrate sa svim opcijama koje vam WordPress pruža, dok ne stvorite sajt koji se vama estetski sviđa. Nakon toga, ukoliko ste spremni da objavite vaš sajt, idite na dugme Objavi, odnosno Publish, gde će vas pitati da li ste spremni da objavite vaš sajt.

Sada imate sajt, kao i osnovno znanje WordPress-a! Sajt trenutno sigurno nije savršen i potrebno je mnogo da se radi na njemu, ali s obzirom da ste tek početnici i da ne znate pun sjaj i mogućnosti WordPressa, uverena sam da će biti bolje što više radite na njemu. Sada, možete dodavati dodatne tekstove, rubrike, stranice, kako bi ste što više prilagodili sajt vašim potrebama.