Skip to content

Kako ostati pozitivan(a)?

Osećaš li se kao da će ti mozak pući? Po mislima ti se mota na hiljade stvari koje treba da obaviš i to u kratkom roku? Smaraju te roditelji, a o profesorima da i ne govorimo?! Gradivo koje treba da naučiš ti je preko glave, korona ti ne dozvoljava da se pošteno zabaviš, a na sve to se nađe neki pametnjaković da ti kaže: „Bože, što si negativan!“ Poprilično loše, zar ne? Međutim, ne mora tako da bude, jer i povrh svih muka i problema i ti možeš ostati pozitivan(a), a evo i kako:

  1. Good vibes only!

Sigurno ti je poznata ona izreka da „kako zračiš tako i privlačiš“. Jesi li se ikada zapitao(la) šta to zapravo znači? Kako ti to možeš da „zračiš“? Pa, pre svega, pokušaj da se setiš nekoga iz svog okruženja ko je skoro uvek dobro raspoložen. Da li te prisustvo te osobe usrećuje? Da li imaš osećaj da njegova/njena energija prelazi i na tvoje raspoloženje? Sigurno da imaš, makar i delimično. Verovatno si se dosad barem nekad zapitao(la) kako ta ili bilo koja druga osoba slična njoj može uvek biti vesela. Sigurno je da i oni imaju neke probleme, ali šta onda oni to čine da bi ostali pozitivni? Koja je njihova tajna? Izbor. Oni su svesni da mogu da odaberu kakvi će biti tako što će odlučiti na kakvu će se vrstu misli preusmeriti. Dakle, sve je stvar tvog fokusa! Ako si fokusiran na dobre stvari, jednostavno ne možeš da se osećaš loše! Naravno, to ne znači da probleme treba da guraš pod tepih, već naprotiv, uvek treba da se potrudiš da ih rešiš, ali da bi imao dovoljno snage i volje za tako nešto, moraš da se osećaš dobro, zato treba da zračiš dobrom energijom kako bi je i privukao.  

Izvor: Pexels

2. Budi zahvalan(a)!

Možda se sada pitaš na čemu bi trebalo da budeš zahvalan(a) kada ti se ništa dobro i ne dešava, međutim, grešiš. Sigurno postoji neki tračak svetlosti i u tvom tmurnom danu. To može biti bilo šta- zdravlje, ljubav, pravo prijateljstvo, porodica… Umesto što se uvek asociraš na ono što nemaš, a želeo bi, razmisli šta je ono što imaš, a neko drugi o tome može samo da sanja. Kad god pomisliš: „Jao, zašto se nisam rodio(la) u Španiji?!“, seti se da si mogao(la) da se rodiš i u nekom ratnom području gde nema osnovnih potrebština. Vidiš, ako ovako razmišljaš, uvidećeš da ti život i nije toliko loš kao što si na početku mislio(la). I što više ovakvih primera pronađeš, to ćeš se osećati bolje.

3. „Ja to mogu!”

Ovo su tri magične reči koje ti mogu otvoriti mnoga vrata za koja si mislio(la) da će večno biti zatvorena. Znaš, ako želiš nešto da uradiš, ali od početka misliš da nećeš uspeti, vrlo je verovatno da stvarno i nećeš, jer si se prevremeno pomirio(la) sa sudbinom. Nema potrebe da to radiš i da podcenjuješ sebe i svoje mogućnosti, jer veruj, ti nisi ni svestan(a) šta sve možeš da uradiš i koliki je zapravo tvoj potencijal. Pokušaj da, kad god možeš, uputiš sebi ove reči, ma koliko ti to delovalo glupo i beskorisno, jer- ako TI veruješ da možeš, onda si već na korak do uspeha. Neka to bude tvoja mantra, nešto što će da te vodi i čini da se osećaš nepobedivo.

4. Okruži se pozitivnošću!

Kao što je malopre pomenuto, neke osobe čine da se osećaš bolje, te baš zbog toga one i jesu tvoja karta za uspeh! Svi ponekad imaju loš dan koji bi najradije prespavali, ali baš tada treba da damo sve od sebe da se pokrenemo, jer ćemo se u suprotnom samo još gore osećati. Ako ne možeš da pronađeš dovoljno snage u sebi da ustaneš i hrabro zakoračiš u novi dan, neka ti onda u tome pomogne tvoje okruženje! Okupi prijatelje, rodbinu ili bilo koga veselog, ili ih makar pozovi na call i videćeš kako ćeš se neočekivano bolje osećati i pošteno ismejati!

Izvor: Pexels

5. Zaboravi prošlost!

Batali one priče „jao, kako je bilo lepo“, „kamo sreće da se ti dani vrate“ i slično, jer ćeš tako samo još dublje tonuti u negativnost. Ne možeš da očekuješ da će ti se lepe stvari događati ukoliko si stalno preokupiran onima koje su se već dogodile. Ostavi prošlost- ne ograničavaj se njenim okvirima. Nemoj, jer ćeš tako terati sve lepe stvari od sebe, jer ih nećeš ni primećivati. Okej, možda ti je pre mesec, godinu, dve, bilo lepše i interesantnije, ali to ne znači da ti neće biti još hiljadu puta bolje i to možda već danas!  

6. Novi dan = nova šansa!

Ne, nije neka bajka, zapravo je živa istina! Zamisli svoj život kao neku ogromnu knjigu (veću čak i od Ane Karenjine ?) koja se sastoji iz mnogo poglavlja koja generalno jesu povezana, ali u suštini nemaju veze jedno sa drugim, zato što je svako priča napisana za sebe. Dakle, svaki novi dan ne predstavlja nastavak onog prethodnog, već jedan sasvim novi- jedinstven i neponovljiv. Ukoliko na život gledaš kao na domine gde pad jedne utiče na sve ostale, onda se sigurno nećeš osećati dobro. Ali, ako umesto toga na njega gledaš kao na neki novi početak, novu priliku da postaneš onaj o kome si sanjao, novu šansu da zablistaš punim sjajem, da uradiš nešto što nikada nisi a želiš, ili da samo saznaš i iskusiš nešto novo, onda ćeš time definitivno sebi učiniti uslugu i svoje raspoloženje podignuti na viši nivo. Vidiš, nije stvar u tome da zamišljaš bolje sutra, nego da se potrudiš da ga stvoriš i to baš danas

Izvor: Pexels

Kao što si i sam(a) mogao (la) da primetiš, postoji mnogo načina da ostaneš pozitivan(a), ali nijedan od njih neće uspeti ukoliko ti to ne izabereš. Zapamti- sve je u tvojim rukama. Možeš da se otarasiš negativnih vibracija i napokon se osećaš dobro u svojoj koži, ali samo, upamti, SAMO ukoliko TI tako odlučiš. Sve je na tebi, zato biraj pametno i dopusti da ti svaki dan, svaki sat, sekund budu ispunjeni smehom i dobrim raspoloženjem.