Скочи на садржај

Kako se izboriti sa stresom na kraju školske godine ?

Često se pitamo da li kraj školske godine predstavlja najgori period života ili sedmi krug pakla.

Čini se da nema kraja ispitivanjima, kontrolnim i pismenim zadacima, a svaka ocena je važna, naročito sada na kraju školske godine kada dolazi do zaključivanja ocena.

Zbog toga, osećamo stalni pritisak zbog odgovornosti, te se količina stresa u našim životima svakodnevno povećava. Čini nam se da sve to predstavlja jednu bezizlaznu situaciju koja će potrajati još neko vreme i spas nalazimo u raspustu koji uskoro dolazi.

Međutim, ovo naizgled nemoguće stanje je zapravo rešivo ukoliko njemu priđemo sistematično i bez pritiska.

Prva stvar i čest uzrok stresa je pritisak od strane roditelja ili profesora. Iako oni žele najbolje svojoj deci/učenicima ponekada je dobro razgovarati sa njima, te im tako ukazati da takav način komunikacije ne odgovara i da stvara dodatni pritisak i stres. Treba im objasniti da je važna, potrebna motivacija i podrška, a ne prekor i grdnja. Međutim, ne treba zaboraviti na činjenicu da sve što radimo u životu ne treba da bude zbog roditelja ili nekog drugog, već samo zbog nas. 🙂

Takođe, tokom ovog perioda je najvažnija dobra organizacija koja će omogućiti da se postignu sve školske obaveze i nauči nagomilano gradivo, a pored toga i slobodno vreme i druženje koje nam pomaže da se opustimo i napunimo dobrom energijom. Zato je stvar koja može biti od pomoć planer u kome možemo zapisati i vremenski odrediti obaveze…

Ono što takođe može predstaviti uzrok stresa jeste lična ubeđenja i prerana zaključivanja poput- “Jaooj, sigurno ću dobiti 1 iz matematika” i slično… Ovakva ubeđenja izazvaju dodatni strah i stres, te onemogućavaju da prilikom rada testa/odgovaranja prikažemo svoj maksimum i svoje znanje.

Pored toga, ne zaboravi da razmišljaš pozitivno, jer pozitivne misli prizivaju pozitivne ishode.