Skip to content

#tb Kako smo se borili da ostane Ministarstvo omladine i sporta?

Pre više od godinu dana bilo je aktuelno pitanje hoće li uopšte u novoj Vladi postojati Ministarstvo omladine i sporta.  Sada, kada se uveliko govori o rekonstrukciji Vlade, za mene je to pitanje ponovo aktuelno. Nadam se da nisam jedini, iako to tako izgleda :(.

Kako smo se prošle godine borili da ostane Ministarstvo omladine i sporta(MOS)?

U petak, 27. aprila 2012., nakon inspirativnog razgovora sa Tanjom Azanjac, sednem i napišem tekst: Aktivizam u Srbiji?! – Da li će u novoj Vladi postojati Ministarstvo omladine i sporta?!

Zahvaljujuci fejsbuku i tviteru, tekst se brzo proširio i na inicijativu Gorana Radisavljevića, već smo 30. aprila u Centru E8  imali prvi sastanak na temu: Kako sačuvati Ministarstvo omladine i sporta?  Sastanku su prisustvovali drugari iz sledećih organizacija: Mladi istraživači SrbijeKrovna organizacija mladih SrbijeGradjanske inicijativeCentar E8Unija srednjoškolaca Srbije  i Centar za gradjansko delovanje.

Sastanak u Centru E8

Brzo smo došli do teksta proglasa, a kako smo imali kratak rok, a još i praznik ispred nas, dogovor je bio da što telefonom, što mejlom dođemo do što više organizacija civilnog društva koje će podržati proglas.

Prvo smo izašli sa ovim saopštenjem: Ministarstvo omladine ne sme biti ukinuto , koje je podržalo 117 organizacija, pa smo došli do:  Zahtev 117 organizacija civilnog društva političkim partijama.

Za dva dana zahvaljujući tviteru i aktivizmu @milosdjajic   @CentarE8 @KOMS_Serbia @gradjanske @youth_rs @misvss @srednjoskolci @vojkan @admirnacrtani @shalarmantan @CentarMV

uspeli smo da dobijemo podršku 4 političke partije: Stranke podržale platformu za mlade.

 @ldp potpisuje #omladina

Pored pokreta Preokret, Srpska napredna stranka, Demokratska stranka, Ujedinjeni regioni Srbije i Zeleni Srbije potpisali su platformu i time se obavezali da će poštovati i primenjivati: Zakon o mladima, Nacionalnu strategiju za mlade i Akcioni plan koji su doneti u mandatu prethodnog saziva Vlade.

Nakon izbora, u vreme pregovora oko formiranje nove Vlade, trudili smo se da ostanemo koliko toliko budni. Inicijativu smo predali Krovnoj organizaciji mladih Srbije (KOMS) pa smo ponovo izašli sa zahtevom: Zahtevamo državno telo za mlade, koji je podržalo 141 organizacija civilnog društva. KOMS je završio i film koji prati celu priču, što je trebalo da bude dodatni pritisak.

Trebalo je razraditi prvobitni zahtev. Na posao su prionilu Alek Jovanovic, Daca Jović, Tanja Azanjac i ja. Posle višednevnih sastanaka došli smo do: Zahtev za nastavak kontinuirane sistemske brige o mladima, uz obrazloženje i komparativne analize.

Akcija je prešla i u jul. Pitanja ista: Kakva je budućnost Ministarstva omladine i sporta? Potrebne institucije za mlade.

Na kraju, Ministratsvo omladine i sporta je ostalo i u novoj Vladi.
MOS je ostao ali i gomila izazova. Dosta stvari je na nivou aktivnosti, a tako malo ima prostora za razvojne programe. Prioriteti se utvrđuju ad hoc, bez adekvatnih konsultacija i uključivanja mladih, itd.
Kako MOS nije sam sebi cilj, nedostajao je nastavak inicijative ka uključivanju mladih i omladinskih organizacija i organizacija za mlade u procese planiranja i realizacije brige o mladima.

Sada, kada se uveliko govori o rekonstrukciji Vladi, opet niko ne spominje da li će prilikom iste, neka ministarstva ostati ili ne? Može se pronaći neki tekst u novinama na ovu temu, ali mladi, omladinske organizacije i organizacije za mlade i savezi ćute.

Sve dosta podseća na vreme kada je napisan tekst Aktivizam u Srbiji?!
MOS je u toku 2013. godine podržao preko 140 projekata sa preko 200 miliona dinara.

Gde su sve te organizacije, neformalne grupe, krovne i strukovne organizacije, kancelarije za mlade, aktivisti… Zašto ćute? Bilo lepo dok je trajalo?!

Gde su, ne samo da pitaju hoće li ostati MOS, nego da na agendu stave i način uključivanja mladih i omladinskih organizacija i organizacija za mlade u procese planiranja i realizacije nacionalne brige o mladima?

Tekst preuzet sa: http://duskokrstic.com/kako-smo-se-borili-da-ostane-ministarstvo-omladine-i-sporta/