Скочи на садржај

Komentari na rad na obrazovanju za zaštitu životne sredine

UNSS je, vođena osnivanjem radne grupe za promociju očuvanja zaštite životne sredine od strane Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR) i Ministarstva zaštite životne sredine (MZŽS), odlučila da iskaže stav srednjoškolaca po ovom pitanju, te smo pored komentara na obrazovanje radne grupe, uradili i kratku analiza obrazovanja za zaštitu životne sredine.

Ovo nije ekpertski dokument i ne treba da bude posmatran kao takav, već kao jasan iskaz stava srednjoškolaca Srbije.

Naime, krajem aprila, MPNTR i MZŽS su formirali radnu grupu koja će se baviti obrazovanjem za zaštitu životne sredine. Iako podržavamo ovaj proces i smatramo da je prekopotreban, želimo da skrenemo pažnju na dva veća propusta koja su nastala prilikom osnivanja ovog tela.

Pored toga, analiza obrazovanja za zaštitu životne sredine (gde smo najveći fokus stavili na predmet Obrazovanje za održivi razvoj) koju smo realizovali ukazuje na značaj zaštite životne sredine za učenike, potrebu za uključivanje ove teme u srednjoškolsko obrazovanje, te i pruža nekoliko praktičnih predloga koji mogu da poboljšaju obrazovni sistem u polju održivog raazvoja i zaštite životne sredine.

Rad Unije srednjoškolaca Srbije je podržan kroz institucionalni grant u okviru projekta „Zajedno za aktivno građansko društvo – ACT“ koji sprovode HELVETAS Swiss Intercoooperation i Građanske inicijative.