Skip to content

Konferencija: Kvalitetno obrazovanje za sve – obrazovne politike zasnovane na analizama i dokazima

U četvrtak, 7. februara, Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja je okupilo sve obrazovne aktere u Beogradu na Konferenciji pod nazivom “Kvalitetno obrazovanje za sve – obrazovne politike zasnovane na analizama i dokazima”. Ispred Unije je prisustvovao Aleksandar Nikolić, član našeg Upravnog odbora.

Događaj je bio izuzetna prilika da čujemo predstavljanje rezultata različitih istraživanja i nalaza koju je Ministarstvo, uz podršku Fondacije za otvoreno društvo, UNICEF-a i OECD-a sprovelo u oblasti inkluzivnog obrazovanja, bezbednosti na internetu, PISA testiranja i evaluacije i procene obrazovanja.

Na samom otvaranju konferencije, ministar prosvete Mladen Šarčević je pozdravio sve prisutne, predstavio ukratko šta se trenutno menja u sistemu obrazovanj, šta je učinjeno do sada i šta će tek činiti Ministartvo, ali i naglasio više puta značaj finansija u celom procesu promene ovoliko velikog sistema.

Veliki deo konferencije je zauzelo predstavljanje najnovijih analiza i panel diskusija u oblasti Međunarodnog programa procene učeničkih postignuća (PISA), tokom koje su predstavljeni globalni PISA rezultati i njihove implikacije za obrazovne politike (Tijana Prokić Brojer, OECD predstavnik), važnost PISA rezultata za obrazovne politike (Daniel Pop, OSF), PISA izveštaj za Srbiju 2019. – najvažniji podaci i preporuke (Marina Videnović, PISA analitičarka) i pregled OECD-a u oblasti evaluacije i procene u obrazovanje u Srbiji (Dejan Stanković).

UNSS je u decembru 2019. objavila reakciju na PISA rezultate, prema kojoj izražavamo stav u kome se ne slažemo sa korišćenjem rezultata PISA testa za apsolutno kreiranje obrazovnih politika. OBESSU, evropska mreža nacionalnih srednjoškolskih organizacija je objavila analizu PISA testa, njegovim nedoslednostima i razlozima zašto donosioci odluka treba da budu obazrivi kod kreiranja politika samo prema njemu

Zahvalni smo Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja što je uključilo nas i druge srednjoškolske aktiviste u ovaj događaj! Zaista nam je važno da možemo da inputujemo u procese kao što je ovaj!

Ukoliko vas zanima više o ovom događaju, možete nam pisati na uo@unss.org.rs