Скочи на садржај

Konkurs za kampove angažovanog dokumentarnog filma

Kampovi su namenjeni mladima koji kroz snimanje angažovanog dokumentarnog filma žele da istraže aktuelne društvene teme koje se tiču kuturne raznolikosti, vrednosti jednakosti, multikulturalizma, te prihvatanja drugog i drugačijeg.

Program predviđa dve starosne grupe, mlađu od 15 do 19 i stariju od 20 do 26 godina i podeljen je u dva segmenta – letnji i zimski deo kampa.

Prvi dvonedeljni deo kampova biće organizovani na Divčibarama, paralelno u dve grupe – stariju od 20 do 26. godina u periodu od 9. do 22. avgusta i mlađu od 15 do 19 godina u periodu od 10. do 23. avgusta.

Drugi, sedmodnevni deo biće održan u januaru 2021.godine.

Kampovi dokumentarnog filma deo su šireg projekta Naše razlike su naša snaga čiji je cilj da kreira prostor za interkulturni dijalog među mladima iz različitih etničkih zajednica, te da ih kroz proces neformalnog učenja i kreativnog stvaranja podstakne da neguju i promovišu poštovanje kulturne raznolikosti, tolerancije i razumevanja. U skladu sa tim, Slobodna Zona Junior, ovim putem ohrabruje sve mlade, a naročito pripadnike nacionalnih manjina da se prijave na konkurs.

Profesionalci iz sveta filma, između ostalog, upoznaće polaznike sa različitim aspektima snimanja dokumentarnog filma: pisanjem scenarija, režijom, montažom, kamerom, snimanjem i dizajnom zvuka.

Kroz razmenu ideja i saznanja, u kontaktu sa stručnjacima iz različitih polja filmske prakse, aktivistima za ljudska prava, te akterima u socijalnoj i kulturnoj politici, polaznici će se upoznati ne samo sa zanatskim aspektom kreiranja dokumentarnog filma, već će spoznati i promišljati širi kontekst u kome njihovi filmovi tek treba da nastanu.

Izabrani polaznici će imati priliku i da snime dokumentarne kratkometražne filmove koji će biti prikazani 2021. godine na Filmskom festivalu Slobodna zona, ali i na 60 posebno organizovanih projekcija u 40 mesta širom Srbije. Ovi filmski događaji biće upriličeni kao deo šire kampanje za podizanje svesti o važnosti negovanja kulturne raznolikosti i multikulturalizma.

Prijave su otvorene do 14. jula, a svi zainteresovani učesnici treba da popune prijavni formular u kome će između ostalog priložiti i svoju ideju za dokumentarni film.

Autori i autorke najzanimljivijih ideja za dokumentarni film biće izabrani da budu polaznici kampa.

Selekciona komisija će odabrati 15 polaznika po grupi, a prilikom izbora vodiće se računa i o rodnoj ravnopravnosti.

Učešće na kampu je besplatno, a sve troškove prevoza, smeštaja, hrane i materijala za rad snose organizatori kampa.

Za vreme trajanja kampa angažovanog dokumentarnog filma Slobodne Zone Junior biće poštovani aktuelni saveti i propisi nadležnih institucija o zaštiti i prevenciji od virusa kovid-19. Učesnici, predavači i organizatori imaće obezbeđena sredstva za dezinfekciju ruku, zaštitne maske i rukavice.

Kandidati će o rezultatima konkursa biti obavešteni do 23. jula.

Prijavni formular za mlade uzrasta od 20 do 26 godina možete popuniti ovde.

Prijavni fomular za mlade uzrasta od 15 do 19 godina možete popuniti ovde.

Za sva dodatna pitanja i informacije kontaktirajte nas putem imejla slobodnazonajr@gmail.com ili telefon 060/40-50-491.