Warning: Undefined array key "license" in /home/srednjos/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/license/api.php on line 368
Medijska pismenost – UNSS
Skip to content

Medijska pismenost

ŠOK VESTI BABA VANGA PREDVIĐA SMAK SVETA 2025. GODINE ! (FOTO+VIDEO)

Veoma primaljiv naslov zar ne ?

Složićemo se da se svakodnevno susrećemo sa sličnim naslovima koji nam se ponekada čine smešnim, a ponekada nam stvaraju zabunu i teraju nas da brinemo. Međutim, moram da te usrećim, a možda obeshrabrim i da ti kažem da ova vest nije tačna.

Znaš li kako ja to znam ?

Odgovor je prost i on glasi medijska pismenost. Sve česće se spominje važnost medijske pismenosti u društvu, ali se stiče utisak da je nedovoljno objašnjeno kako nam ona pomaže i na koji način možemo da primenimo stečeno znanje medijske pismenosti.

U vremenu društvenih mreža i savremene tehnologije svakodnevno smo okruženi mnogobrojnim informacijama za koje je važno da prepoznamo verodostojnost informacija, izvor informacija i slično. U tome nam pomaže medijska pismenost, koja nam pomaže da odgonetnemo šta znače često korišćene reči spin, fakenews, clickbait… Uz pomoć medijske pismenosti uspostavlja se kritičko mišljenje koje utiče da razmišljamo objektivno, postavljamo pitanja, prepoznamo prave odgovore, indentifikujemo zablude i ispunimo svoje pravo na slobodno mišljenje i izražavanje. Medijska pismenost je osnovna potreba savremenog čoveka.

Trenutno, gimnazijalci i pojedini učenici srednjih stručnih škola imaju priliku da tokom prve dve godine srednjoškolskog obrazovanja kroz izborni predmet: “Jezik, mediji i kultura”, kao jednom od tema koji ovaj predmet obrađuje, bave i medijskom pismenošću. Iako je ovo dobra praksa razvoja znanja medijske pismenosti, činjenica da je veliki broj učenika uskraćeno za ovaj predmet, pa čak i sami učenici koji pohađaju gimnaziju ili srednju stručnu školu jer je navedeni predmet izborni, a ne obavezan. Pored toga, ovaj predmet je predviđen da se obrađuje dve godine, što se može reći da nije dovoljno, jer je medijska pismenost promenjiva u skladu sa brzim razvojem tehnologije, te je potrebno stalno učiti nove metode medijske pismenosti. Kako većina učenika  nema priliku da se kroz školski program bavi temama medijske pismenosti, veoma često se ovom temom bave kroz radionice i predavanja koje organizuju mnogobrojne nevladine organizacije.

Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) sprema se da radi na razvoju znanja medijske pismenosti kod srednjoškolaca, te će na taj način pomoći ličnom razvoju srednjoškolaca i ostvariće razvoj kritičke misli kod mladih, te će tako stvoriti aktivne članove društva, koji će uticali na poboljšanje položaja srednjoškolaca, a kasnije drugih starosnih društvenih grupa.

Takođe, još jedan od načina na koji će UNSS razviti još kvalitetniju saradnju kroz dodatnu pomoć učeničkim parlamentima srednjih škola da razviju aktivnosti na temu medijske pismenosti, što bi omogućilo velikom broju učenika da se medijske opismene, a sa druge strane na taj način učenički parlamenti bi radili na razvoju demokratizacije i uspostavili bi stabilan rad i strukturu koja je neophodna velikom broju učeničkih parlamenata srednjih škola u Srbiji, zašta se UNSS uspešno i aktivno zalaže već punih osamnaest godina.