Skip to content

Međunarodni dan dečije književnosti

Jesi li znao/la da je na današnji dan, 1805. godine, rođen jedan od najpoznatijih pisaca za decu- Hans Kristijan Andersen? Ukoliko trenutno ne možeš da se setiš nijednog njegovog dela, evo ti malog podsetnika – „Ružno pače“, „Palčica“, „Mala Sirena“, „Carevo novo odelo“ i „Princeza na zrnu graška“, samo su neke od mnoštva priča koje je napisao ovaj čuveni danski književnik, a koja smo svi čitali kada smo bili mali. Baš u njegovu čast se danas proslavlja dan dečije književnosti, sa ciljem da se ona što više ispromoviše najmlađima kako bi im se skrenula pažnja na značaj čitanja, ali i kako bi sve nas ostale podstakla da se malo više pozabavimo ovom temom.

Naime, kao što već i sam/a znaš, čitanjem ne samo što obogaćujemo svoj rečnik, već i unapređujemo komunikacijske sposobnosti, poboljšavamo pamćenje, koncentraciju, ali i razvijamo maštu, pa samim tim i kreativnost. Upravo zbog svih tih befetina koji su za decu još uvek strani se na ovaj dan, svake godine u drugoj državi, održava manifestacija na kojoj pisci iz zemlje domaćina mogu da učestvuju kako bi, ne samo ispromovisali svoja dela i inspirisali najmlađe da čitaju, već i nas ostale podsetili od kolike je važnosti čitati od malih nogu. Sam festival se sastoji iz nekoliko delova: samog takmičenja među književnicima, ali i ilustratorima, potom proglašenja pobednika i dodeljivanja nagrada, ali i druženja sa piscima u bibliotekama i školama.

Upamti- ovaj dan nije od značaja samo za decu, već i za sve nas ostale jer, nebitno koliko godina imamo i da li volimo knjige ili ne, čitanje jeste ono što je važno i to treba uvek imati na umu kako bismo ne samo sebe, već i sve ostale iz naše okoline, motivisali da učine nešto dobro za sebe, svoje mentalno zdravlje i lično usavršavanje.