Mladi i volonterizam

Nemam volontere, za mene lično taj koncept je istorija.

Ljude okupljam oko vrednosti ne oko toga da li su plaćeni ili nisu. Zahvaljujem im se, ali uvek se staram da i oni rastu i razvijaju se zahvaljujući tome što radimo zajedno. Ne koristim čak ni reč “da imaju korist”. Moj model liderstva nije transakcioni nego transformativni.

Ova ekipa volontera sa kojom radim u Beogradu, volonetrski je i skupljena, kada nije bilo nikakvih sredstava.

Nisu imali budžetsku liniju za osveženje, vodu su pili sa česme.

I usput je mnogo njih otpalo jer nismo cool, nema modernog dizajna, lasera i hotela sa 7 zvezdica.

Ali kada imamo sredstva, onda se na njih i troši.

Nisu “nosimo kutije” ekipa, dogovaramo šta bismo radili, radimo zajedno, imaju mentorsku podršku, čak izbegavam da radim trening za volontere jer to implicira kao da je aktivizam građana nešto što se razlikuje od berbe kukuruza na selu, za to pomažu komšije i ne radi se trening.

Samo im objasnim mere zaštite, njihova prava, nikad ne radim boarding samo 1 osobe nego prijatelja (kao model ne razdvajati porodice, uvek kažem dovedi najbolje prijatelje, braću, sestre, jer je to i safeguarding, zero budget model zaštite mladih od zloupotreba jer se međusobno čuvaju), dosta im se pomaže na razne načine, šalju se na razne edukacije u inostranstvo, pišu im se pisma preporuke, i onda je to uzajaman i dugoročan odnos podrške pa nije problem sve i da se desi nošenje kutija jer vide da i ja nosim kutije.

Nikad im nismo tražili da rade nešto, predložimo, pa ko želi,  i nikada nisu radili nešto što i ja sam ne radim.

Primetio da u početki dok se ne iskristališe grupa, često nisu u stanju sami da smisle nešto i realizuju i tada im se stvarno bukvalno govori šta da rade dok ne nauče da misle svojom glavom, nešto suprotno od onoga što im traže u nekim školama. Nisu u stanju da smisle akciju ali rado pomažu ako ih zamolite da se priključe vašoj akciji. U svakom slulaju, ako mi nekad neko ponese torbu, nosio sam i ja njegovu.

Originalni tekst možete pogledati ovde.