Skip to content

MUP | Jul 2018 | treće izdanje

Dragi prijatelji, pozdravi iz sunčane Italije,

Trenutno smo na SAME-ovoj Summer Academy-ji u Italiji, tako da nećemo dužiti uvod ovog puta. Ovog meseca smo fokus usmerili na unutrašnjem jačanju organizacije i zato ćete primetiti da nam je izbor SzS trenera jako veliki deo vremena tokom prethodnog meseca zauzeo.

Srdačno,
AleksandarĐorđeMilicaPaki Željana

Za ovomesečna postignuća možemo izdvojiti:

  • U toku ovog meseca izabrali smo 5 fenomenalnih srednjoškolaca za SzS trenere. O njima ćete uskoro moći da pročitate više! Smatramo da izbor trenera nije mogao da bude bolji od ovog, obzirom da se Upravni odbor izborom bavio nekoliko dana, što takođe govori i o težini odluke i o kvalitetu svih kandidata za ovu poziciju!
  • Na OBESSU-ovoj Generalnoj Skupštini naš Internacionalni Oficir je zagovarao stavove srednjoškolaca Srbije kroz diskusije i donošenje stavova i odluka koje OBESSU kao mreža evropskih nacionalnih srednjoškolskih unija zastupa, kao i pri odabiru novih članova Upravnog odbora koji će voditi ovu organizaciju.
  • Naš član je prisustvovao OBESSU-ovoj Generalnoj Skupštini u Bukureštu 20. 7 – 23.7. Na skupštini je izabrana nova članica OBESSU-a Comité des Elèves Francophones (Belgijska školska unija Frankofona), kao i na svakoj skupštini, diskutovano je o amandmanima. Pored toga, u Upravni odbor OBESSU-a dosla su dva nova člana Edvardas iz Litvanije i Giuseppe iz Italije.
  • Po prvi put KOMS (Krovna Organizacija Mladih Srbije) organizuje #SkupštinuMladih događaj koji finansira Ministarstvo omladine i sporta Republike Srbije. Cilj ovog događaja je da se na već unapred dogovorene teme, preko debata iskaže misljenje mladih o najrazličitijim pitanjima. #SkupštinaMladih takođe stavlja mlade u centar procesa donošenja važnih odluka, promovišući političku participaciju #MladiNaVladi#SkupštinaMladih se održava simbolično 12. avgusta na dan mladih, u sali Skupštine Grada Beograda, od 12h. Prijave za ovaj događaj su do 7. avgusta u 23:59, a možete se prijaviti preko ovog linka.
  • Portal za mlade Mingl  raspisao je konkurs za prijem novih saradnika/ca i dopisnika/ca, a prijave su otvorene do 10. avgusta! Konkurs je otvoren za: Dopisnike/ce – novinare/ke; Lektore/ke; Fotografe/kinje; Videografe/kinje; Grafičke dizajnere/ke. Više o ovom konkursu na ovom linku.

Iako je avgust malo sporiji mesec, mi ga idalje koristimo da se spremimo za sve događaje u budućnosti, neki od tih događaja su:

  • Treneri koji su izabrani za SzS, imaće trening 15 – 18.8. u Beogradu. Oni će imati trening vezan za pisanje projekata a pored toga, ovladaće veštinama držanja treninga.
  • Sa obzirom da nas od Generalne skupštine deli samo nekoliko meseci, u toku avgusta će početi aktivne pripreme koje će se nastaviti i u narednom periodu.