Skip to content

Naš svet, naša pravila-intervju

Kako je naša tema ponedljekom aktivizam, ovog puta imate priliku da pročitate intervju sa članicom udruženja Naš svet, naša pravila Emilijom Milenković iz Vranja.

Kako ste došli na ideju da stvorite udruženje ?

Emilija: Ideju da pokrenemo našu grupu građana dobili smo još u osnovnoj školi 2017. godine. Nakon što smo uspešno sproveli naš prvi projekat, želeli smo da idemo korak dalje. Motivisani uspešnošću našeg zajedničkog rada, lakoćom međusobnog funkcionisanja i što je najvažnije odlučnošću da zajedno pomognemo unapređenju zajednice, te da učinimo nešto dobro i korisno kako za sebe tako i za svoju okolinu došli smo do dogovora da postanemo formalna grupa građana, odnosno osnujemo svoje udruženje. Bilo je potrebno proći kroz mnogo raspravi i dogovora i upoznati se sa mnoštvom novih pojmova, termina i dokumenata, ali smo najzad nakon par meseci, 20. aprila 2018. godine, uspeli. Kontinuiranim, i što je još važnije, timskim radom polako učimo na greškama neuspeha i otkrivamo tajne uspeha. Jedna od njih, koja teži ka tome da nam postane favorit, kaže da je ključ uspeha raditi obične stvari neobično dobro. Vodeći se time upoznajemo sebe, otkrivamo svoje sposobnosti, otkrivamo svet oko nas i malim ali sigurnim koracima se trudimo da ga promenimo (i stvorimo svet po svojim pravilima).

Kojim temama se bavite ?

Emilija: U najširem smislu, naše delovanje podrazumeva mlade, teme koje su relevantne mladima kao i njihove potrebe i probleme. Iz tog cilja, izrodile su se teme poput ekologije, omladinskog aktivizma, omladinske politike, obrazovanja, kulture, humanitarnog rada, ljudskih prava… Mi, kao mladi ljudi, međusobno se razumemo, imamo donekle iste potrebe i na istom smo putu. To umnogome olakšava naš rad jer shvatamo da je najjednostavnije otvoriti se sebi sličnoj, bliskoj osobi. Najlakše je svoje probleme ispričati svojim vršnjacima jer su uglavnom mišljenja da jedni druge najbolje shvatamo, te tako jedni drugima najviše i možemo da pomognemo i da se međusobno podržavamo, budemo tu jedni za druge i zajedno stvaramo bolje uslove u kojima svakodnevno boravimo.

Na kakvom projektu trenutno radite, a kakvi su vam planovi za aktivnosti tokom leta ?

Emilija: Trenutno radimo na projektu “Nemamo plan(etu) B” sa ciljem da preraste u edukativni program namenjem srednjoskolcima, a koji je vezan za ekologiju, konkretno borbu protiv klimatskih promena i drugim, aktuelnim, ekoloskim problemima. Osim što će postati program koji ćemo sprovoditi svake godine, težimo ka tome da program proširimo na nacionalnom nivou. Podršku u tome nam pruža i Unija srednjoškolaca Srbije koja je takodje, i partner na ovom programu. Osim toga, u skorijem periodu planiramo da osnujemo Aktivističku mrežu mladih pri našem udruženju, kako bismo aktivirali mlade i aktivno ih uključili u naše aktivnosti, ali i u rad naše organizacije. Ova mreža bi mladima pružila i sva neophodna znanja koja se tiču omladinske politike, pisanja projekta, marketinga, komunikacije … Stoga, pozivamo sve mlade da prate naše društvene mreže i prijave se za našu Aktivističku mrežu.

Da li sarađujete sa Učeničkim parlamentima srednjih škola u Vranju ? Kako ni funkcionišu, da li su aktivni ?

 Emilija: Sa Učeničkim parlamentom Gimnazije “Bora Stanković” smo realizovali mnoge aktivnosti poput humanitarnih akcija i predstava. Super funkcionišemo, međusobno se pomažemo, čak imamo i određene zajedničke ciljeve, a to je pre svega poboljšanje uslova svakodnevnog života za mlade koji žive u Vranju. Zadovoljni smo radom i saradnjom koju imamo sa gimnazijskim parlamentom, ali želimo da saradnju proširimo i na druge lokalne Učeničke parlamente i pružimo im podršku u njihovom radu.

Šta smatrate da predstavlja najveći problem srednjoškolaca u Vranju i na koji način vi kao udruženje utičete na rešavanje tog problema ?

Emilija: Kada pričamo o problemima koji se tiču mladih, pre svega smatramo da je to nepristupačnost i nedovoljno edukativnih, kulturnih i vannastavnih aktivnosti neformalnog tipa koje su relevantne mladima. Mnogo je važno sagledati svet iz njihove perspektive da bismo na pravi način istakli šta je ono što im je zaista važno. Kada mladi nemaju gde da se uključe, da pripadaju nekoj grupi ili rade nešto zanimljivo u slobodno vreme, postaju veoma pasivni i nazainteresovani. Potrebno je negovati volontersku kulturu, kulturu uključivanja u razne aktivnosti, sticanje novih iskustava i prijatelja, izlazak iz zone komfora… To je ono što mi želimo da pružimo mladima kroz realizaciju raznih aktivnosti. To je, takodje, način da oni spoznaju sebe, vide šta ih interesuje i gde se pronalaze, što može da bude veoma bitno u njihovim daljim životnim koracima. Šireći svoje vidike, mladi postaju bolja verzija sebe, a na taj način i zadovoljniji sobom.

Činjenicom da ste udruženje koje je naš partner, kako vidite našu zajedničku saradnju u budućnosti ?

Emilija: Kao dve organizacije sličnih ciljeva i delovanja, medjusobna podrška i pomaganje je veoma bitno kako za naše organizacije tako i za našu ciljnu grupu. Kroz ranije pomenut program “Nemamo plan(etu) B” učvršćujemo našu saradnju, ali i zajedno učimo o potrebama naše ciljne grupe. Činjenica da je Unija srednjoskolaca Srbije organizacija koja deluje na nacionalnom nivou ide u prilog našem cilju da i mi, takodje, proširimo naše delovanje. Kroz razne savete, deljenje iskustva i dobrih, ali i loših praksi, možemo mnogo toga da naučimo od Unije, i znamo da uvek možemo da računamo na nju.