Skip to content

Nedelja sa Janom Dragović

Danas smo razgovarali sa Janom Dragović, učenicom drugog razreda Kuršumlijsko-podujevske gimnazije, koja se nedavno vratila sa razmene iz Sjedinjenih Američkih Država.

1. Da li je težak proces prijavljivanja i koje kriterijume kandidat mora da ispuni?

Program preko kojeg sam isla na razmenu učenika u Sjedinjene Američke Drzave zove se FLEX (Future Leaders Exchange Program). Proces prijavljivanja sastoji se iz tri kruga i aplikacije koja se naknadno popunjava. Prvi krug obuhvata test iz osnovnog poznavanja engleskog jezika, dok tokom drugog i trećeg kruga učesnici budu testirani pisanjem eseja, slušanjem engleskom jezika i intervjuom. Kandidati moraju biti učenici prvog i drugog razreda srednje škole, osmog razreda osnovne škole, dok učenici sa hendikepom mogu biti i stariji. Moraju imati veći akademski uspeh od dobrog i takodje da imaju iskustva sa ucenjem engleskog jezika. Sada postoji i online testiranje, a više o samom programu mozete saznati na linku odnosno na zvaničnoj stranici Američke kancelarije u Srbiji. Za mene sam proces prijavljivanja nije bio toliko težak, ali je konkurencija zasigurno velika. Savetujem da kandidati budu sigurni u sebe i da budu ono sto jesu. Engleski jezik je važan, ali je takodje od izuzetne važnosti da kandidati budu otvoreni za nova iskustva, zreli i spremni na potpuno drugačiji život.

2. Koliko dugo traje razmena i šta je sa nastavom u Srbiji?

Razmena traje jednu školsku godinu, oko devet meseci. Za to vreme, učenici na razmeni pohađaju srednju skolu u Americi. Kada se vrate, uz pomoć validnih dokumenata dobijenih u Americi (sertifikat, diploma, transkript ocena i slično) i Agencije za kvalifikacije u Srbiji, dokumenti se nostrifikuju, odnosno prolaze kroz proces validacije, te im se ta školska godina priznaje i u skoro svim slucajevima učenici prelaze u naredni razred.

3. Koliko se školovanje u Americi razlikuje od školovanja u Srbiji?

Mi, na FLEX-u, imamo parolu ”Nije bolje, nije lošije, samo je drugačije”, te bih volela da tako opišem i sistem školovanja u SAD-u. Jedna od najbitnijih razlika koju bih spomenula je ta što u Americi možete sami birati svoje predmete u zavisnosti od vaših interesovanja. Možete birati regularne, ali i napredne časove, što daje mogućnost svima da se u određenoj meri usresrede na ono što vole i šta ih zanima.

4. Kakvo je to iskustvo bilo za tebe i koliko ti znači?

Za mene je razmena učenika bila nezaboravno iskustvo koje će mi tokom čitavog života ostati u sećanju. Presrećna sam što sam upoznala gomilu novih ljudi i bila u mogućnosti da iskusim kako je biti na drugom kontinentu, živeti potpuno novim načinom života i neprestano pričati jezikom koji nije maternji. Ovo iskustvo mi neizmerno znači s obzirom da mi je promenilo život i poglede na svet, ali i mene kao osobu. Vidici su mi se znatno proširili, sto je uticalo da postanem još zrelija i samostalnija. Sa velikim zadovoljstvom preporučujem da se učenici prijave za FLEX program, jer takvo iskustvo menja život. Srednjoškolcima u Srbiji savetujem da veruju u sebe i svoje snove jer tako mogu “dosegnuti zvezde i promeniti svet”, pa i Eleonor Ruzvelt kaze “Budućnost pripada onima koji veruju u lepotu svojih snova”.

Zahvaljujemo se Jani što je sa nama podelila svoja iskustva i fotografije sa razmene i nadamo se da će ovaj tekst inspirisati srednjoškolce da se i oni prijave za slične razmene.