Skip to content

OBESSU regionalna razmena u Beogradu

Krajem septembra i po;etkom oktobra Unija srednjoškolaca Srbije je zajedno sa organizacijom Organising Bureau of European School Student Unions (OBESSU) organizovala regionalnu razmenu u Beogradu. Na toj razmeni su učestvovali predstavnici različitih organizacija sa Balkana, a pored širokog spektra interkulturalnosti i sam program je bio raznovrstan.

Kako je prošla razmena, na čemu smo radili i kakvi su generalni utisci, sa nama je podelila Kristina Stanković, lokalna koordinatorka iz Pirota.

,,Imala sam priliku da učestvujem u jednoj od razmena organizacije OBESSU preko Unije. Razmena je održana u Beogradu od 30. septembra do 4. oktobra sa 18 radnih sati sesija i aktivnosti. Teme koje su se obrađivale su: razmena dobrih praksi, međunarodne saradnje, angažovanje članstva i zagovaranje. Učesnici koji su prisustvovali ovoj razmeni su iz Mađarske, Rumunije, Bosne i Hercegovine, Srbije i trener (mentorka) iz Španije. Tokom cele razmene međusobno smo komunicirali, predavali i pisali na engleskom jeziku. Takođe smo imali cimere/ke s kojima smo isto tako pričali na engleskom. Na predavanjima naučila sam dosta toga: koji su to problemi u našim organizacijama i rešenja istih, saradnje između organizacija, zagovaranje (advocacy), kako angažovati nove volontere, komunikacija u timu, saznala sam nešto više o participaciji, dobili smo dosta saveta od iskusnijih trenera i volontera… Jako je lepo što sam upoznala vršnjake iz  drugih zemalja i ujedno naučila dosta od njih. Ovaj događaj svrstala bih u jedno od najlepših iskustava koje sam imala, za koje bih zahvalila Uniji srednjoškolaca. “