Skip to content

Održan onlajn regionalni sastanak srednjoškolskih organizacija

Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) je 16. maja organizovala regionalni onlajn sastanak nacionalnih srednjoškolskih organizacija na kome su učestvovali predstavnici Asocijacije srednjoškolaca u Bosni i Hercegovini (ASuBiH) i Unije srednjoškolaca Crne Gore (UNSCG), organizacija sa kojima od njihovog osnivanja imamo dobru saradnju. Sastanak je bio podloga za bolje umrežavanje nacionalnih srednjoškolskih organizacija, obzirom na udaljavalje koje se desilo kao posledica pandemije u proteklih godinu dana.

Tokom sastanka smo pokrili dešavanja u omladinskim sektorima naših država, promenama u srednjoškolskim životima, aktivnostima koje su naše organizacija preduzele radi sprečavanja negativnih efekata pandemije na srednjoškolce, kao i potencijalnim prilikama za saradnju u ovom periodu.

Svim organizacijama je zajedničko to što naš glas je donekle bio zaboravljen u procesima donošenja odluka koje se tiču uvođenja obrazovnih politika i odluka koje su menjale obraozovni sistem na dnevnoj osnovi. UNSS je ovom prilikom istakla i različite inicijative koje je pokrenula, poput programa #VanrednoObrazovanje, #HerojiUčenika i monitoring promena obrazovnih politika, o čemu možete više pročitati u Izveštaju o radu Unije srednjoškolaca Srbije usmerenom na ublažavanje posledica pandemije na srednjoškolce.

Pored toga, veliki problem su organizacije iskusile u finansiranju i sprovođenju svojih redovnih aktivnosti. Veliki izazov je predstavljalo realizacija aktivnosti poput Generalne skupštine, koju za sve tri organizacije čini veliki broj srednjoškolaca, ali i prostih aktivnosti poput treninga za timove naših organizacija, od lokalnog, preko regionalnog, pa do nacionalnog nivoa.

Sastanak je zaključen sa konkretnim preporukama za saradnju koje su proizvod mnoštva ideja sa kojima smo svi došli na sastanak, ali i onih koje su nastale u procesu diskusije.

Dodatna vrednost ovog sastanka ogleda se i u tome što je jasno pokazao solidarnost srednjoškolaca u regionu i njihovu potrebu za saradnjom kao i to da su zajednički napori ključni za prevazilaženje krize.