Skip to content

Organizacija “Irida” – intervju

Danas imate priliku da pročitate intervju sa Aleksandrom Grujić, volonterkom novosadske Organizacije Irida.

1. Šta je zapravo Organizacija “Irida”?

Organizacija Irida je organizacija mladih iz Novog Sada koja se aktivno bavi pitanjima rodne ravnopravnosti i borbe protiv rodno zasnovanog nasilja. Naš tim čini 15 volontera i volonterki koji/e su aktivni/e u različitim oblastima našeg delovanja – od akcija na terenu, vođenja društvenih mreža, organizacija javnih dogadjaja do predstavljanja Iride u medijima… Verujem da su Iridine aktivnosti, kao i samo volontiranje u organizaciji, sjajno mesto za učenje i učestvovanje u aktivnostima koje doprinose izgradnji društva koje ne skreće glavu na nasilje i u kome svako/a od nas ima pravo na jednaku šansu da ostvari svoje želje i snove!

2. Kada i kako je osnovana Vaša organizacija?

Organizacija Irida osnovana je krajem 2018. godine od strane tri posvećene i  entuzijastične omladinske radnice i prijateljice u Novom Sadu, koje su želele da spoje svoje znanje i iskustvo u oblasti omladinskog rada i roda i na taj način stvore mesto u Novom Sadu gde će mladi moći da se informišu o ovoj temi, ali i osnaže da se bore za ravnopravnije društvo, a kroz tu borbu nauče da se zauzmu za sebe i svoja prava, razvijaju svoju kreativnost i steknu brojne značajne veštine poput liderskih i komunikacionih.

3. Zašto baš ime Irida?

Ime naše organizacije je zapravo akronim od reči Inicijativa za Ravnopravnost, Inovativnost i Društveni Angažman i ukratko predstavlja sve ono što mi radimo – kroz inovativan pristup i podsticanje pre svega mladih, ali i drugih građana/ki na angažovanje u svojoj zajednici, borimo se za ravnopravnije društvo.

4. Šta predstavlja cilj Organizacije „Irida“?

Naš cilj je da motivišemo mlade da preuzmu odgovornost za formiranje društva u kakvom žele da žive. Da ne prihvataju i ne ignorišu sve ono što ih na neki način “žulja” i  da se bore za ono što im je bitno. Mladi vide da živimo u društvu koje je neravnopravno i u kome se nasilje relativizuje, vide da i dalje postoje neka davno utvrdjena pravila ko kako sme da izgleda ili da se ponaša, kome su već rodjenjem predodređene neke društvene uloge, ko sme da plače, a ko baš i ne. Naša ideja je da im stvorimo prostor da svoje ideje sprovedu u delo i načine male, ali značajne korake ka izgradnji zajednice koja ne veruje da je jedan šamar okej, ne misli da je feminizam “ružna reč” i uvažava i poštuje svakog pojedinca/ku.

5. Kako ljudi mogu da se uključe u Vaš rad?

Irida organizuje različite vrste dogadjaja poput treninga, radionica, ali i Iridinih filmskih pričaonica na kojima učesnici/e nakon odgledanog filma, koji ima temu rodne ravnopravnosti i rodno zasnovanog nasilja, diskutuju o svojim utiscima. Osim toga, zainteresovani/e mogu da se priključe i nekoj od javnih akcija poput akcije lepljenja plakata sa SOS kontaktima, koje sprovodimo u okviru projekta “Nasilje je uvek izolacija”. Volela bih da naglasim da su sve Iridine aktivnosti besplatne, a u poslednje vreme zbog situacije, mnoge su prebačene i u onlajn format, što otvara mogućnost za učešće i mladih koji ne žive u Novom Sadu. Pored toga, za mlade postoji mogućnost i volontiranja u našoj organizaciji u okviru nekog od timova. Pozvala bih sve zainteresovane da prate Iridine društvene mreže i sajt, jer tamo povremeno objavljujemo pozive za nove volontere i volonterke.

6. Imate li nekih planova za budućnost, neke projekte na kojima trenutno radite?

Trenutno je u toku završna faza projekta Nasilje je uvek izolacija u okviru kog, osim što sprovodimo akcije lepljenja plakata sa SOS kontaktima i organizujemo javne dogadjaje sa predstavnicima/ama institucija i organizacija nevladinog sektora koje se bave pitanjem rodno zasnovanog nasilja, putem naše kampanje na društvenim mrežama pozivamo i sve građane/ke da sa našeg sajta preuzmu poster, odštampaju ga i zalepe u svom ulazu i na taj način daju svoju podršku ženama žrtvama nasilja. Ovim putem bih pozvala i sve zainteresovane čitatelje/ke da to učine ukoliko žele 🙂 Što se tiče planova za budućnost, u planu su projekti koji će se baviti različitim oblastima osnaživanja devojaka i žena, poput ekonomskog osnaživanja, kao prevencije ekonomskog nasilja, što je jedan vid rodno zasnovanog nasilja koji često zaboravljamo. Kako smo iz prakse uvideli/e da mladi ne znaju da prepoznaju šta je sve nasilje, posebno ukoliko nije u pitanju fizičko nasilje, u planu nam je i da kreiramo i edukativne materijale sa ovom temom. Naravno, nadamo se da će uslovi dozvoliti da uskoro nastavimo i sa održavanjem naših Iridinih Filmskih Pričaonica, koje organizujemo jednom mesečno.

7. Takođe, koji je najbolji način da se neko informiše o projektima Vaše organizacije?

Trudimo se da budemo zaista aktivni/e na društvenim mrežama (Facebook, Instagram) i redovno ažuriramo naš vebsajt, tako da sve najnovije informacije o našim aktivnostima možete pronaći tamo. Takodje, naš inboks je otvoren za sva pitanja, nedoumice, komentare i utiske, tako da nam slobodno pišite!

8. I za kraj, želite li nešto da dodate?

Želela bih samo da podsetim mlade, a posebno srednjoškolce/ke, da nisu premladi/e da se uhvate u koštac sa ovakvim društvenim temama, jer baš oni/e imaju svež pogled na društvo, fleksibilni/e su i spremni/e da menjaju stvari. Dignite glas za ono što vam je važno!