Warning: Undefined array key "license" in /home/srednjos/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/license/api.php on line 368
Organizacija ,,Naš svet, naša pravila” – UNSS
Skip to content

Organizacija ,,Naš svet, naša pravila”

Šta predstavlja Vaša organizacija?

Uglavnom, kada najjednostavnije želimo da predstavimo sebe i svoj rad dovoljno je spomenemo moto naše organizacije i objasnimo ukratko sve: „Nikada nemojte sumnjati da jedna mala grupa predanih ljudi ne može promeniti svet, jer je to jedina stvar koja je to uvek uspevala!“

Mi smo grupa mladih i ambicioznih ljudi, spremnih i voljnih da stvore svet po svojim pravilima. Okupljeni oko zajedničke inicijative radimo skoro tri godine i kao što i samo ime navodi, uvidevši da je za ono što želimo potrebno uložiti dosta truda i napora, jer ništa ne postižemo svojom pasivnošću i pronalaženjem izgovora, težimo ka tome da stvaramo i unosimo društvene promene u svoje okruženje, čineći ga prilagodljivijim za život. Naša misija je pružanje doprinesa razvoju i unapređivanju kako lokalne tako i šire zajednice, prvenstveno uključivanjem mladih u demokratsko i inkluzivno građansko društvo kao aktera u procesu donošenja odluka. Na ovaj način dobijamo aktivne nosioce promena, spremne da se zalažu za ono što im je potrebno i za ono što ih interesuje. Smatramo sebe za uporište mladih i njihovih ideja, mesto gde smo svi jednaki i gde svako može da pronađe sebe.

Šta pružate kao organizacija?

Pružamo mogućnost mladima, kao što smo mi, da se aktivno uključe u društvo, otkriju i usavrše svoje talente, uče i rade okruženi ljudima koji su spremni da pruže svoj doprinos nečemu. Glavni cilj nam je da olakšamo mladima kao što smo mi i zato smo naše oblasti delovanja učinili veoma raznovrsnim i širokim, kako bi svako ko je hteo mogao da pronađe svoje mesto kod nas. Samim tim pružamo im mogućnost za razvijanje kompetencija za čije razvijanje i pre svega sticanje nemaju mogućnost tokom formalnog obrazovanja. Mladima je takođe ostavljena i mogućnost za razvijanje veština u okviru svojih interesovanja što im dalje pomaže pri odabiru fakulteta i budućih zanimanja, dakle određenim delom ostavljamo i doprinos poslovnom orijentisanju srednjoškolaca. Mladi imaju priliku da budu svoji, da rade i

posvete se onome što vole i zalažu se za ono što smatraju potrebnim i ispravim. Ono najvažnije je da im pružamo priliku da budu deo nečega, da osete pripadnost, povezanost i veliko razumevanje, učeći se odgovornosti i samostalnosti.

Gde su srednjoškolci u celoj toj priči?

Naša organizacija je osnovana od strane grupe srednjoškolaca uz podršku nekolicine profesora. Srednjoškolci su u našoj organizaciji upravo oni koji je predvode, te aktivno učestvuju u pripremi i sprovođenju aktivnosti i projekata, ali ono najvažnije jeste da učestvuju u donošenju odluka i rukovode organizacijom uz pomoć mentora. Kako smo i sami deo te starosne grupe, najbolje razumemo i najefikasnije rešavamo ili dajemo doprinos pri rešavanju problema mladih. Naravno, i pored toga, podstičemo sve mlade ljude sa kojima delimo isti cilj da nam se slobodno priključe. Uključivanjem u našu volontersku mrežu mladi dobijaju mogućnost da učestvuju na našim programima i projektima informativnog, edukativnog ili kulturološkog karaktera.

Kako ste došli na ideju da pokrenete baš takvu organizaciju i kako ste svoju ideju ostvarili?

Ideju da pokrenemo našu grupu građana dobili smo još u osnovnoj školi 2017. godine. Nakon što smo uspešno sproveli naš prvi projekat, želeli smo da idemo korak dalje. Motivisani uspešnošću našeg zajedničkog rada, lakoćom međusobnog funkcionisanja i što je najvažnije odlučnošću da zajedno pomognemo unapređenju zajednice, te da učinimo nešto dobro i korisno kako za sebe tako i za svoju okolinu došli smo do dogovora da postanemo formalna grupa građana, odnosno osnujemo svoje udruženje. Bilo je potrebno proći kroz mnogo raspravi i dogovora i upoznati se sa mnoštvom novih pojmova, termina i dokumenata, ali smo najzad nakon par meseci, 20. aprila 2018. godine, uspeli. Kontinuiranim, i što je još važnije timskim radom polako učimo na greškama neuspeha i otkrivamo tajne uspeha. Jedna od njih, koja teži ka tome da nam postane favorit, kaže da je ključ uspeha raditi obične stvari neobično dobro. Vodeći se time upoznajemo sebe, otkrivamo svoje sposobnosti, otkrivamo svet oko nas i malim ali sigurnim koracima se trudimo da ga promenimo (i stvorimo svet po svojim pravilima).

Šta ste postigli do sada?

Zajedničkim radom tokom ove tri godine, iza nas imamo četiri uspešno realizovana projekta od kojih su tri iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine i jedan iz oblasti obrazovanja. Projekti iz oblasti ekologije i zaštite životne sredine su „Neka neko bude EKO“ namenjen propagiranju ekologije, ekološkog ponašanja i očuvanja životne zajednice najmađim starosnim grupama sugrađana, zatim projekat „Zelena Gimnazija“ kojim je dat doprinos preuređenju i ekološki efikasnijem izgledu Gimnazije „Bora Stanković“ u Vranja i projekat „Nemamo plan(etu) B“, čija implementacija je još uvek u toku, a kojim želimo da postignemo podizanje ekološke svesti kod mladih stavljajući akcenat na divlje deponije i ukazivanje na dobrobiti aktivnog učešća u lokalnoj zajednici, čime dajemo doprinos dobijanja produktivnijeg sloja društva. Projekat iz oblasti obrazovanja koji smo sproveli s ciljem stvaranja inovativnijeg prostora za učenje i provođenje slobodnog vremena učenika Gimanzije „Bora Stanković“ iz Vranja nosio je naziv „Savremeni kutak“. Projektom smo uspešno doprineli digitalizaciji same ustanove, kako učenika tako i kolektiva škole. Pored toga već dve godine tradicionalno organizujemo „Eko – kviz“ namenjen srednjoškolcima i „Muzičko veče“, kako bi obeležili svetski dan muzike muzičko – scenskim prikazom. Svake godine ove aktivnosti dobijaju unikatanu i jedinstvenu temu, te tako imamo kvizove „Biodiverzitet – Zemljin epitet“ i „Znanjem čuvamo planetu“ i muzičke večeri „Muzički vremeplov“ i „Coachella, Woodstock in my mind“. Važan segment koji ne zaboravljamo su naše aktivnosti koje podstiču očuvanje kulturno-istorijske baštine, a koje obuhvataju organizovanje svečanih akademija posvećene važnim istorijskim trenucima ili obeležavanja svetskih ekoloških i kulturnih datuma.

Da li imate neki predlog/savet za srednjoškolce?

Ma koliko pokušavali da vas zaustave, da ospore vaše ideje i pobiju vašu želju za promenom, ne odustajte. Mi mladi predstavljamo pokretačku snagu svakog društva i ne smemo da dozvolimo da ostali to zaborave. Stvorite sami svoju priliku.