Скочи на садржај

Otvaramo prvi virtuelni centar za učeničke parlamente

Od kad postoji, Unija srednjoškolaca Srbije nastoji da demokratizuje i jača kapacitete učeničkih parlamenata širom Srbije.

U 17 godina postojanja smo ostvarili zapanjujuće rezultate, ali sada, imajući u vidu sve prethodne inicijative i razmišljajući o budućnosti, otvaramo prvi virtuelni centar za učeničke parlamente pod nazivom UP Centar.

Ovaj prostor će delovati kao resursni i informativni centar koji je namenjen podsticanju aktivizma i građanske participacije, kao i  jačanju srednjoškolaca/ki koji su članovi parlamenata da realizuju svoje aktivnosti što je bolje moguće. UP Centar možete videti na www.up.srednjoskolci.org.rs.

UP Centar nastoji da pruži praktične materijale, literaturu, alate i savete, a pored toga i svim zainteresovanima će na raposlaganju biti i mogućnost prijavljivanja na različite obuke, treninge i radionice koje pruža UP Centar. Naše obuke i radionice su prilagođene za srednjoškolce koji tek ulaze u svet aktivizma, kao i za one koji već imaju iskustva u aktivizmu. 

Video o otvaranju sajta možete videti ispod:


Prema istraživanju koje smo sproveli, učenički parlamenti su u toku prethodne (2018/2019.) školske godine sproveli u proseku 3,6 aktivnosti. Rezultati ovog istraživanja su nam baza na kojoj gradimo Program jačanja kapaciteta učeničkih parlamenata, a u okviru koga realizujemo projekat „Mi smo prisutni, a vi nas ne čujete!“ koji je podržao BOŠ u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“ uz pomoć USAID-a.