Skip to content

Pismo solidarnosti sa profesorima Šeste beogradske gimnazije

Poštovani predstavnici institucija, predstavnici javnosti i kolege iz organizacija civilnog društva, 

Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) iskazuje solidarnost sa profesorima Šeste beogradske gimnazije koji su stupili u štrajk 31. maja 2023. godine, na dan održavanja probe Državne mature, o čemu su obavestili školsku upravu i Ministarstvo prosvete.

Profesori Šeste beogradske gimnazije su se na ovaj potez odlučili nakon različitih vidova pritisaka na nastavni kadar u školi članici od strane direktora, kao i samih nepravilnosti u radu Šeste beogradske gimnazije.

Unija srednjoškolaca u fokusu ima srednjoškolce, ali kao organizacija koju čine upravo škole članice, smatramo da je važno da dajemo podršku nastavnicima koji učestvuju u svakodnevnom obrazovanju i vaspitanju srednjoškolaca, te utiču na formiranje ličnosti, formiranje stavova, kritičkog razmišljanja i drugih osobina ličnosti. Kako bi tu funkciju obavljali, potrebno je da rade neometano jer nam ovakvi događaji ukazuju da imaju posledice na obrazovanje, što pokazuju i razgovori koje smo obavili sa sadašnjim i bivšim učenicima Šeste beogradske gimnazije.

Sada nije vreme da se problemi učenika i nastavnika zanemaruju, već su nam potrebne suštinske promene. Promeniti sistem je težak i spor zadatak, ali moramo negde početi i zato Unija srednjoškolaca Srbije zbog svega navedenog poziva Ministarstvo prosvete da reaguje na dešavanja u Šestoj beogradskoj gimnaziji u što kraćem periodu.

Celo pismo solidarnosti nalazi se ovde.