Скочи на садржај

Ponovo se družimo nakon 4 godine-Nacionalni sastanak

Nakon 4. godine, Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) je ponovo održala Nacionalni sastanak srednjoškolaca.

Tokom 8. i 9. decembra, UNSS je okupila preko 100 predstavnika škola članica iz cele Srbije u Beogradu, a kroz ova 2 dana srednjoškolci su imali priliku da se povežu, razmenjuju iskustva i pripremaju se za dijalog srednjoškolaca i donosioca odluka #KadaĆemoDaSeČujemo koji se održao u okviru nacionalnog sastanka. Inače, ovaj nacionalni sastanak se održao povodom međunarodnog dana ljudskih prava.

Predstavnici škola članica su zajedno sa Snežanom Klašnjom (pomoćnica ministra turizma i omladine koja je zadužena za mlade), Brankicom Janković (poverenica za zaštitu rodne ravnopravnosti), Bojanom Zimonjić (RYCO), Nedeljkom Borojević (NAPOR) razgovarali o pravima i položaju srednjoškolaca, te su došli do mnogobrojnih zaključaka koje ćemo kasnije predstaviti na sastanku sa donosiocima odluka koji su zaduženi za mlade.

Neki od zaključaka su da se glas srednjoškolaca nedovoljno čuje u procesima donošenja odluka vezano za njih, kao i da srednjoškolci imaju ograničene prilike da utiču na rad učeničkih parlamenata, te da je potrebno više podrške, kako bi imali svoje zakonsko prepoznato predstavničko telo svih učeničkih parlamenata koje će ravnopravno predstaviti njihov glas na mestu gde provode veći deo svog tinejdžerskog perioda.

Projekat Nađi deo koji nedostaje se sprovodi u okviru projekta Beogradske otvorene škole „Dijalog promena“, uz finansijsku podršku Evropske unije, Sadržaj ove stranice nužno ne odražava stavove donatora ni Beogradske otvorene škole, i za njega je isključivo odgovorna Unija srednjoškolaca Srbije.