Warning: Undefined array key "license" in /home/srednjos/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/license/api.php on line 368
Pregled srednjoškolskog života tokom pandemije – UNSS
Skip to content

Pregled srednjoškolskog života tokom pandemije

 

Kako je izgledao obrazovni proces tokom vanrednog stanja? Koliko je bio efektivan? Koje su posledice karantina po učenike? Kako su učenici provodili slobodno vreme tokom ograničenja slobode kretanja? 

Ovo su samo neka od pitanja na koja je Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS) pokušala da da odgovore u pregledu srednjoškolskog života tokom pandemije Da li je neko obratio pažnju na srednjoškolce i zašto ne. Cilj ovog dokumenta je prikaz različitih aspekata života srednjoškolaca tokom pandemije virusa COVID-19 (obrazovanje, poštovanje prava i sloboda, slobodno vreme), kao i preporuka za suzbijanje negativnih posledica pandemije na obrazovanje i svakodnevni život srednjoškolaca. 

Zahvaljujući analizi dostupnih podataka i razgovorima sa srednjoškolcima, UNSS je utvrdio da su  četiri najveća pozitivna i negativna aspekta procesa učenja na daljinu: (1) nerealna očekivanja nastavnika i Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja (MPNTR) , (2) važnost vršnjačke edukacije i podrške, (3) značaj povratne informacije i (4) utisak učenika da će kroz ovaj proces izaći sa manje znanja nego što bi to bio slučaj u tradicionalnom obrazovanju.

Na osnovu ove publikacije, Unija srednjoškolaca Srbije će nastaviti da zagovara za uključivanje učeničke perspektive u donošenje odluka koje se tiču nastavka obrazovnog procesa tokom trajanja pandemije COVID-19. Neke od najvažnijih preporuka koje zagovaramo su:

    1. Uvesti proces konsultacija nastavnika sa učenicima prilikom odabira alata za nastavu i evaluacije kvaliteta realizovanog programa.
    2. Kreirati matricu za praćenje kvaliteta realizovanog onlajn obrazovnog programa.
    3. Kreirati finansijske programe podrške, čiji fokus neće biti na specifičnim projektima,  već će institucionalno i programski osnažiti omladinske organizacije.

Pregled srednjoškolskog života tokom pandemije je nastao u okviru projekta “Mi smo prisutni, a vi nas ne čujete!” koji ima za cilj prepoznavanje učeničkih parlamenata srednjih škola u Srbiji kao relevantnih i reprezentativnih tela u donošenju odluka na nivou njihove obrazovne ustanove i celokupnog obrazovnog sistema. Izrada publikacije omogućena je u okviru programa „Aktivni građani – bolje društvo: zagovaranjem ka saradnji i demokratskom razvoju Srbije“, koji realizuje BOŠ uz podršku američkog naroda putem Američke agencije za međunarodni razvoj (USAID).