Скочи на садржај

Problemi srednjoškolaca

Srednjoškolci, pogotovu sada, za vreme pandemije, izloženi su raznim opterećenjima i stresnim situacijama. Ta opterećenja mogu izazvati drugačiji efekat na svakog pojedinca, ali je činjenica da stres nije pozitivna psihološka reakcija čoveka, pa u većini slučajeva neće ostaviti ni pozitivne posledice. Sve to negativno utiče na razvoj ličnosti srednjoškolaca.

Da li su problemi srednjoškolaca zaista toliko veliki?

Veličina problema je subjektivna procena, ali svaki problem je problem. Za onog ko ga doživljava, u datom periodu on je najbitnija stvar. Ti problemi mogu varirati od treme zbog javnog nastupa, preko međusobnog nepoverenja sa roditeljima, pa do duboke depresije i suicidnih misli.

Ako se vodimo onim:,, Sve je psihologija, jer je sve u glavi“ složićemo se da zanemarivanje mentalnog zdravlja, neefikasno rešavanje problema, ili ne rešavanje problema uopšte, može biti fatalno po onoga ko se bori sa određenim problemom. Ako dođe do toga, kod srednjoškolaca se javlja neurotičnost, agresija, anksioznost, depresija, i tako dalje.

Koji su načini za rešavanje problema?

Kako do navedenih stanja ne bi došlo i kako bi se tvoji problemi mogli rešiti, potrebno je da racionalno sagledaš na problem. To u nekim slučajevima iziskuje mnogo energije i vremena, može čak biti i bolno, jer su neki problemi mnogo veći. Potrebno je i da imaš nekoga kome možeš reći šta te muči i sa čime se boriš i važno je da ta osoba ume da te sasluša, da je ljubazna prema tebi i da ne osuđuje ono kroz šta prolaziš. Takva osoba ti može dati odgovarajući savet. Na kraju krajeva, ukoliko je potrebno, to jest ukoliko je problem malo veći veoma je važno obratiti se stručnom licu, kao što su psiholozi, psihoterapeuti i psihijatri, u čijoj je prirodi posla da probleme sa kojima se suočavaš drže za sebe i da te na adekvatan način upute na rešenje problema. To su lica kojima se možeš obratiti u svakom trenutku, bez ustručavanja i straha od osuđivanja.

U slučaju da imaš bilo kakav problem, ako ti je potrebno neko vreme da budeš sam/a, to je u redu. To je i dobro, jer – ako u tom slučaju porazgovaraš sa sobom i objektivno sagledaš problem, mnogo će ti biti lakše da taj problem i rešiš. Međutim, postoji jedan citat koji kaže: ,, Samoća može prerasti u zavisnost“. Sebe nikako ne smeš dovesti u situaciju da se potpuno izoluješ od drugih, jer ćeš tako izgraditi zonu komfora iz koje je teško izaći, pored toga počećeš previše da razmišljaš, a previše razmišljanja dovodi do stanja u kome stvaraš problem tamo gde ga nema. Stvari se čine mnogo jasnijim kada o njima govoriš naglas. Uvek možeš naći osobu koja će te saslušati. Važno je da znaš da nisi sam/a. Pričaj o svojim problemima. Imati probleme je normalno. Uvek ima ko da te sasluša.

Koji su to najčešći problemi srednjoškolaca?

Jedno istraživanje je pokazalo koji su to najčešći problemi sa kojima se suočavaju srednjoškolci. Rezultati istraživanja su ukazali da je najveći problem škola. Srednjoškolci kažu da je školski sistem loš, da uče dosta toga nepotrebnog, da nemaju slobodnog vremena i da je gradivo previše obimno… Na drugom mestu je ljubav. Kažu da im je teško da nađu pravu osobu, da nema prave ljubavi ili pate zbog nesrećne ljubavi. Na trećem mestu je drugarstvo. Teško im je da nađu pravog druga ili drugaricu, a veliki problem tu je i poverenje i zavist. Na četvrtom mestu su porodični problemi; razvedeni roditelji, svađe, zanemarivanje od strane roditelja, međusobno nerazumevanje i nepoverenje… Na petom mestu je nezadovoljstvo izgledom, na šestom su poroci, na sedmom je novac. Nedostatak novca za izlaske, garderobu… A na osmom mestu problem je nedostatak slobodnog vremena.

Problemi srednjoškolaca se ne smeju zapostaviti, niti omalovažavati. Svaki srednjoškolac je osoba koja još uvek nije potpuno razvila svoju ličnost i koja još uvek pokušava da shvati svet u kome se nalazi i ljude među kojima je. Srednjoškolcima je potrebno razumevanje. Ako neki srednjoškolac jasno kaže ili pokazuje da ima problem, to ne mora da znači da je ,,željan pažnje“ (kako to neki ljudi vole da kažu), već to govori da mu je potrebna pomoć, podrška i razumevanje.

Ponavljam – imati probleme je normalno!

Svaki problem te čini zrelijom, pametnijom, snalažljivijom i odlučnijom osobom, kada ga rešiš i izvučeš lekciju iz njega. Imaj hrabrosti da se suočiš sa njim.