Arhiva - prethodni projekti​

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.

 

Budućnost #za5

Tab Content
Tab Content
Tab Content

Srednjoškolci iz Beograda i Niša, članovi UNSS-a u oba grada, prošli su kroz obuku o tehnikama novinarstva i organizovali različite akcije i ulične performanse pod sloganom “Biraj šta i koga slušaš – STOP govoru mržnje”.

Projekat je završen sastankom obe grupe sa profesionalnim novinarima na kojem su razmijenjena iskustva o borbi protiv govora mržnje.

Unija srednjoškolaca Srbije organizuje drugu po redu manifestaciju povodom početka školske godine “Počnimo muzikom”. Manifestacija će se održati u subotu, 15. septembra 2007. godine, na Trgu Republike i trajaće od 17 do 00:00h. Ovogodišnja tema je “Razvoj Nacionalne strategije za mlade”, proces koji je UNSS prepoznala kao veoma važan za unapređenje kvaliteta života srednjoskolaca Srbije i podržala svojim aktivnostima.


Od 17 do 19h na Trgu će se održati umetnička radionica izrade interaktivnog kolaža na temu “Mladi u Srbiji”, kao i izložba likovnih radova sa konkursa za izradu vizuelnog rešenja plakata za Nacionalnu strategiju za mlade. Ovaj konkurs je namenjen srednjoškolcima i studentima koji će imati priliku da sami predstave svoj doživljaj o izradi ovako važnog dokumenta i motivišu mlade da se aktivno uključe u izradu istog. Konkurs realizuje UNSS pod pokroviteljstvom Ministarstva omladine i sporta.

Pobednički plakat biće proglašen na samoj manifestaciji.

Od 19 do 12h će se održati koncert na kome će nastupiti dva mlada autorska benda “Sve ili ništa” i “Full Flavor”. Ove godine mladi bendovi će imati i podršku iskusnijih umetnika – na koncertu ce nastuiti “Tobić Tobić idol mladih” i “Prljavi inspektor Blaža i Kljunovi”.

 

Mediji:

 

Prava na sunce!
Unija srednjoškolaca koja se izborila za prepoznavanje prava učenika sada se svim snagama zalaže za poštovanje i podršku participacije. U cilju promocije novih zakonskih odredbi i aktiviranja učenika u misiji smislenog i odgovornog učestvovanja, Unija srednjoškolaca Srbije je pokrenula kampanju Prava na sunce!

U okviru kampanje organizovane su aktivnosti u 50 gradova u Srbiji koje će u narednih šest meseci osigurati da učenici u srednjim školama zaista učestvuju u radu školskog odbora i procesu donošenja odluka. Na Međunarodni dan srednjoškolaca, 17. novembra, u preko 110 škola u Srbiji će osvanuti transparent sa natpisom: „Glasaj u školskom odboru. Imaš pravo!“. Srednjoškolici širom zemlje osmisili su mnoge kreativne načine da promvišu svoja prava, kroz predstave, performanse, tribine, kvizove koje organizuju. Ideja je da se čuje glas mladih koji su proaktivni u kreiranju boljeg obrazovanja po meri učenika. Kampanja Prava na sunce! je podržana od strane Ministarstva omladine i sporta.

 

Originalni tekst o projektu prenet iz UNSS arhive možete videti ovde.

Unija srednjoškolaca Srbije uz podršku Građanskih inicijativa, Ministartstva omladine i sporta i Doma omladine Beograd, organizuje prvu, srednjoškolsku, beogradsku konferenciju koja će biti održana u sredu, 06.11.2013. godine u Domu omladine u periodu od 11 – 16 časova.

Često ćete čuti da su mladi budućnost, ali mi verujemo da treba živeti u sadašnjem trenutku i da sada želimo bolju realnost u kojoj ćemo učiti, stvarati i družiti se.

Projekat „Srednjoškolska parlamentarizacija“ realizuje UNSS tim za Beograd u okviru programa „MLADI SU ZAKON“ uz podršku Građanskih inicijativa, a finansira Ministarstvo omladine i sporta.
Projekat je koncipiran tako da srednjoškolci/ke, koji pohađaju srednju školu na teritoriji grada Beograda, dodatno unaprede svoje znanje, iskustvo i veštine kako za rad u učeničkom parlamentu tako i na polju srednjoškolskog aktivizma, a samim tim i za uzimanje aktivnog učešća u društvu.

Kako učenički parlamenti predstavljaju forum za treniranje demokratije (jer se u njemu učenici/e uče da uzmu aktivnu ulogu u procesu donošenja odluka), okvir učeničkog parlamenta omogućava srednjoškolcima/kama da svoje interese bolje zastupaju i realizuju, obezbeđujući tako podršku sopstvenim idejama i akcijama, uče uvažavanju različitosti, kulturi dijaloga i ostalim vrednostima demokratije, mi želimo da unapredimo kapacitete učeničkih parlamenata u cilju podsticanja članova/inca istih da se aktivno uključe u realizaciju projekta, pre svega, ali i u rad UNSS-a, te da u narednom periodu rade na podsticanju svojih vršnjaka/inja da se i oni aktivno uključe u društvo i samostalno kreiraju i realizuju određene aktivnosti.
Dakle, cilj projekta je unapređenje rada učeničkih parlamenata srednjih škola sa teritorije grada Beograda kroz osnaživanje njihovih kapaciteta.

Konferencija, kao završna aktivnost realizacije projekta „Srednjoškolska parlamentarizacija“, kojoj će prisustvovati srednjoškolci/ke, predstavnici/e učenikih parlamenata svih srednjih škola iz Beograda, biće održana u sredu, 03.11.2013. godine, sa početkom u 11 časova, u Domu omladine.

No, ukoliko nisi predstavnik/ca učeničkog parlamenta tvoje škole, nisi član/ica učeničkog parlamenta tvoje škole, ali si iz Beograda i želiš da naučiš nešto više o srednjoškolskom aktivizmu, ulozi i značaju učeničkih parlamenata, Uniji srednjoškolaca Srbije (UNSS-u), to ne znači da ne možeš da se uključiš u realizaciju ovog projekta.

Iskoristi priliku i prijavi se za učešće na jednom od predstojećih sastanaka. ČEKAMO TE!

PRIJAVA: https://docs.google.com/a/srednjoskolci.org.rs/forms/d/1tBJRNVaegJZIcF12KJUXjFK6gI7M2Hn33GwD_dbrsFM/viewform

Lorem ipsum dolor sit amet, consectetur adipiscing elit. Ut elit tellus, luctus nec ullamcorper mattis, pulvinar dapibus leo.