Skip to content

Razvoj zajedice

Zajednica je mesto gde srednjoškolci treba da se osećaju bezbedno, da imaju prilike da se lično i profesionalno razvijaju, stiču veštine, uče i upoznaju se međusobno. 

Pod zajednicom UNSS smatra srednje škole, učeničke domove, učeničke parlamente, neformalne srednjoškolske grupe i srednjoškolske organizacije – sva mesta okupljanja srednjoškolaca. 

Unija srednjoškolaca Srbije razume i podržava neverovatan rad srednjoškolskih zajednica. One neguju inkluzivnija društva i dopiru do mladih iz svih sredina.

Šta radimo u okviru Programa razvoja zajednice?

  • Okupljamo mrežu od 196 srednjih škola članica UNSS iz 76 mesta širom Srbije.
  • Okupljamo aktiviste i aktivistkinje iz cele Srbije u okviru Bazena aktivista – neformalnog tela UNSS.
  • Sarađujemo sa učeničkim domovima i bavimo se učeničkim standardom.
  •  Osnažujemo srednjoškolske neformalne grupe i organizacije.
  • Podržavamo lični, profesionalni i aktivistički angažman i razvoj pojedinaca.

Šta želimo da postignemo?

Ciljevi UNSS u okviru Programa razvoja zajednice su:
 1. Jačanje kapaciteta srednjoškolaca, njihovih struktura i zajednica.
 2. Jačanje individualnih kapaciteta aktera važnih za razvoj srednjoškolskih zajednica (nastavnici, članovi učeničkih parlamenata, mladi lideri i mladi ljudi, itd).
 3. Jačanje institucionalnih kapaciteta na lokalnom i nacionalnom nivou (lokalne samouprave, institucije, lokalne kancelarije za mlade itd).

Poslednje vesti

Bazen aktivista

Bazen aktivista je grupa mladih koji će tokom godine imati prednost prilikom poziva za učešče u aktivnostima UNSS, ali će pored toga članovi bazena imati prilike da realizuju različite aktivnosti u saradnji sa UNSS. Za Bazen aktivista nema procesa selekcije, srednjoškolci iz cele Srbije su dobrodošli da se prijave!

#SuperŠkola
UNSS konkursi i pozivi

Mapa škola članica UNSS

Čime se bave škole članica UNSS?

Škole članice UNSS tokom škole godine (često i van nje) realizuju brojne aktivnosti. Od uređivanje školskog prostora, preko ekoloških, sportskih i humanitarnih akcija, komunikacije sa lokalnim samoupravama, razmena sa školama širom zemlje i inostranstva, pa do predavanja radionica i konferencija.

Zanima te više? Kontaktiraj nas!

Elizabeta Jagica