Skip to content

Reakcija UNSS na aktuelne demonstracije u Srbiji

Beograd, 13. jul 2020. godine – 

Unija srednjoškolaca Srbije (UNSS), povodom protesta koji se organizuju od utorka 7. jula širom Srbije, kao najviše predstavništvo srednjoškolaca podržava sve srednjoškolce i srednjoškolke koji mirno i nenasilno protestuju i time iskazuju svoje stavove.

Jelena Ivanović - Novi Sad

Obzirom da svako ima pravo na slobodu mirnog okupljanja i slobodu udruživanja s drugima, što verujemo da je osnova za kreiranje tolerantnog i pluralističkog d

ruštva u kom različite grupe mogu da žive u miru, UNSS mora da pruži punu podršku onima koji ne samo što se na mirni način zalažu za svoje stavove i izražavaju svoje zahteve, već i koji poštuju sve epidemiološke mere koje su trenutno na snazi usled pandemije virusom COVID-19. 

Jelena Ivanović – Novi Sad

Obzirom na epidemiološku situaciju u zemlji, smatramo da je od velike važnosti  da svi akteri koji su uključeni u proteste – demonstranti, bezbednosni organi, institucije – prate i poštuju sve propisane epidemiološke mere.  

Jedan od prepoznatih problema od strane države jeste nedovoljna fleksibilnost pravnog i političkog sistema za učešće i aktivizam mladih, a samim tim i nedostatak mehanizama kojima će se povećati njihovo učešće u važnim društvenim tokovima. Verujemo da institucije moraju prepoznati energiju i želju za promenama koju su pokazali mladi tokom ovog protesta i prema tome poštovati i reagovati ka rešavaju prethodnonavedenih problema.

 

Unija srednjoškolaca Srbije

Obavezno pročitajte i punu verziju reakcije ovde.