Skip to content

Saopštenje

Unija srednjoškolaca, kao organizacija koja redovno prati dešavanja u srednjem obrazovanju širom Srbije, iskazala je solidarnost sa nastavnicima Šeste beogradske gimnazije 5. juna, a povodom štrajka u koji su stupili 31. maja 2023. godine.

Iskazivanjem solidarnosti, UNSS nije zauzela stranu, već je podržala pravo grupe na štrajk, a sve u čekanju da se nadležno ministarstvo izjasni, na što smo u samom pismu i pozvali. Ovom prilikom ponovo pozivamo Ministarstvo prosvete da se javno izjasni povodom situacije u Šestoj beogradskoj gimnaziji. 

UNSS je uvek podržavala i podržavaće pravo pojedinaca i grupa, formalnih i neformalnih da svoje stavove i mišljenje iskažu javno, dok god drugi nisu ugroženi ili oštećeni formom kojom pojedinac ili grupa izražavaju mišljenje.

Mi nemamo mogućnost da kontrolišemo akcije pojedinaca i grupa, a ponajmanje škola članica. Uvek smo bili dostupni i uvek ćemo nastojati da budemo dostupni za sve oblike podrške koje nam škole zatraže, te se posebno pozivamo na institucije i njihove nadležnosti u koje se ne mešamo. 

Potrebne su nam suštinske promene, sa pogledom na širu sliku i uz uključivanje svih relevantnih aktera kojih se određena situacija tiče.

Niko ne treba i ne sme biti isključen ili se tako osetiti, potrebno nam je da zajedničkim snagama učinimo sistem boljim zbog onih zbog kojih i postoji – učenika i učenica.