Skip to content

Sednica učeničkih parlamenata „Aktivna uloga vršnjačkih timova škola u razvoju empatije i solidarnosti“

Drugi dan Dečije nedelje koja se ove godine održava pod sloganom “Veliko srce dece Srbije”, a pod pokroviteljstvom Ministarstva za brigu o porodici i demografiju, bio je posvećen doprinosu srednjoškolaca u razvoju i promovisanju empatije i solidarnosti.

Prijatelji dece Srbije su realizovali sednicu učeničkih parlamenata 3.10.2023. godine u Domu Narodne skupštine Republike Srbije, a prisustvovalo je 120 srednjoškolaca iz cele Srbije, a prisustvovali su i predstavnici Unije srednjoškolaca. Prema konceptu Dečije nedelje, moderatori sednice su bili učenici Edin Puzović i Sofija Blagojević.

Događaj je svečano otvorio gospodin Vladimir Orlić, predsednik Narodne skupštine Republike Srbije i predsednik Odbora za prava deteta. Istakao je zadovoljstvo prisustvom velikog broja dece, i rekao je da je upravo Narodna skupština, mesto na kome su deca i mladi uvek dobrodošli i da sve što država čini, direktno ili indirektno za cilj ima da unapredi život dece i mladih i da omogući što kvalitetniji život mladima i što bolje mogućnosti da budućnost grade u našoj zemlji.

Zatim se obratio gospodin Radoš Pejović, državni sekretar pokrovitelja Dečije nedelje, Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Takođe je izrazio zadovoljstvo brojem mladih učesnika i energijom koja je vladala u sali, istakao je važnost ovog događaja i same komunikacije visokih zvaničnika sa mladima i decom i poručio je deci da su uvek tu, za sva pitanja i pomoć deci i njihovim porodicama.

Sledeća se obratila gospođa Iva Erаković, izvršna direktorka Prijatelja dece Srbije, koja je prvo podsetila na dugu tradiciju postojanja Dečije nedelje. Nakon što je približila učesnicima važnost prevencije nasilja, predstavila je učesnicima platformu ,,Čuvam te“ koja za cilj ima prevenciju nasilja i koja je namenjena deci, roditeljima, nastavnicima i svim drugim građanima republike Srbije.

Poslednja se obratila gospođa Vesna Janjević Popović, dečiji psiholog, članica Prosvetnog saveta i Međunarodni trener za programe osnaživanja porodice UN, koja je predstavila učesnicima kolika je važnost empatije i solidarnosti, kao ključ funkcionisanja ljudske civilizacije, sa mnoštvom praktičnih primera.

Sednici su prisustvovale članice Odbora za prava deteta i pomoćnica Ministarstva za brigu o porodici i demografiju Sandra Grujičić i članovi Ministrarstva za brigu o porodici i demografiju.

Nakon obraćanja zvaničnika, nastupila je diskusija mladih, koji su govorili o primerima dobre prakse, problemima i rešenjima prevencije vršnjačkog nasilja.

Kao glavna rešenja, mladi su naveli sledeće:

  1. Obavezno zapošljavanje barem jednog psihologa u svakoj školi;
  2. Uključivanje svih nastavnika škole u rad timova za prevenciju nasilja u školama;
  3. Uvođenje besplatnih udžbenika na teritoriji cele Srbije, a ne samo u Beogradu;
  4. Zabraniti medije čiji se programi zasnivaju na promovisanju nemorala, govora mržnje, nasilja…
  5. Uvoditi više savetovališta za mlade.

Kompletan pregled preporuka učenika i učenica iznesenih tokom sednice kao i rezultati sprovedenog, tematskog, istraživanja, biće objavljeni nakon Dečije nedelje.

Tekst preuzet sa ove stranice.