Warning: Undefined array key "license" in /home/srednjos/public_html/wp-content/plugins/elementor-pro/license/api.php on line 368
Shamma bint Suhail Faris Mazrui – najmlađa ministarka na svetu – UNSS
Skip to content

Shamma bint Suhail Faris Mazrui – najmlađa ministarka na svetu

Robert F. Kenedi, Američki političar koji je služio kao 64-ti ministar pravde Sjedinjenih Američkih Država, jednom je rekao “Ovaj svet zahteva osobine mladih: ne njihovo vreme života, već njihovu ćud volje, mogućnost mašte, prevlast hrabrosti nad plahosti, apetit za avanturom nad ljubalju prema lakoći.”

Žena o kojoj danas čitate, nije dozvolila da njene godine ograniče njen uspeh. Shamma bint Suhail Faris Mazrui rođena je 22. februara 1993. godine. Cenila je obrazovanje i maturirala na Njujorškom Univerzitetu u Abu Dabiju kao “Bachelor of Arts i Economics”. Nastavila je svoje obrazovanje na Oksfordu gde je magistrirala kao magistar javne politike. Al Mazrui ponosno predstavlja svoju državu kao prvi učenjak Ujedinjenih Arapskih Emirata sa Rodosa (Rhodes scholar).

Svoj put, Al Mazrui započela je radeći u suverenom fondu bogatstva privatnog kapitala Abu Dabija. Takođe je služila i u misijama Ujedinjenih Arapskih Emirata za Ujedinjene Nacije kao analitičar javne politike. Čak je bila i pripravnik u ambasadi Ujedinjenih Arapskih Emirata u Vašingtonu.

U februaru 2016. godine, premijer Mohammed bin Rashid Al Maktoum odabrao je Shammu za ministra omladine, nakon što je tvitovao tražeći da mu se nominuje mlada osoba za tu ulogu. Sa 22 godine, Shamma Mazrui je postala najmlađi član i jedna od osam žena u vladi Ujedinjenih Arapskih Emirata, kao i najmljađa ministarka na svetu.

Njen cilj je da se posveti građenju mosta između omladine Ujedinjenih Arapskih Emirata i njene vlade, predstavljajući mlade i njihove probleme i težnje, pazeći da se njihov glas čuje do ministarskog veća, i razvijajući strategiju za poboljšanje života mladih i njihovo uključenje u društvo i vladu.

Kako bi postigla ovaj cilj, Al Mazrui radi sa mladim profesionalcima iz različitih oblasti ekspertize i različitog porekla. Preduzimala je inicijative, kao što je njen “krug mladih”, kako bi mlade uključila u vladu i omogućila im da istražuju i razvijaju perspektive o vitalnim pitanjima kao što su obrazovanje i održivost životne sredine.

Kako Shamma kaže, mlade ljude širom sveta njihove vlade ne uzimaju u obzir, odakle potiču mnogi problemi poput nemira i nasilja. Njen glavni cilj kao ministra omladine je da se pobrine da se mladi osećaju saslušanima i da pronađu svoju svrhu kako bi vodili bogat i ispunjen život.

Kako ulazimo u novu godinu, razmislite o tome kako budućnost nije nešto što mladima treba da se da, već nešto što mladi treba da uzmu. Posao trenutne generacije lidera je da inspiriše, ne da sruši sledeću. I za svakoga ko se ikada osetio da ne može da ostvari nešto zbog njegovih godina, dopustite da vam priča Shamme bint Suhail Faris Mazrui služi kao inspiracija da će ideje, način razmišljanja, i pre svega volja mladih uvek biti kapija ka boljoj budućnosti.